ADRA România [1] a avut iniţiativa înfiinţării unui centru de primire în regim de urgenţă a victimelor violenţei în familie. „În acest centru, ADRA oferă cazare, hrană şi asistenţă medicală de urgenţă femeilor care au reclamat violenţa domestică organelor competente.” (Sorin Goleanu)

Un interviu cu Sorin Goleanu, director ADRA România

Semnele Timpului: Domnule Goleanu, ce servicii oferă centrul şi care este capacitatea acestuia?

Sorin Goleanu: În acest centru, ADRA oferă cazare, hrană şi asistenţă medicală de urgenţă femeilor care au reclamat violenţa domestică organelor competente. Capacitatea maximă este de 24 de persoane. Serviciile oferite includ şi consiliere psihologică individuală şi de cuplu, asistenţă socială, îndrumare către un jurist, pentru cazurile în care victimele sunt angajate în procese cu abuzatorul. Deşi scopul nostru este de a reface familiile care ajung în acest gen de impas, sunt situaţii în care cea mai sigură soluţie pentru mamă şi copil este divorţul de tatăl agresor. În general, femeile sunt sfătuite să-şi ia timp de analiză şi introspecţie, urmând ca după aceea să hotărască ce au de făcut. Rezultatul care ne încurajează este că, în aproximativ 80% din cazuri, femeile ajung să înţeleagă că prin atitudinea de pasivitate încurajează violenţa continuă şi îşi menţin statutul de victimă.

ST: Care sunt criteriile pe baza cărora selectaţi şi aprobaţi solicitările de sprijin?

S.G.: Selecţia este realizată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei, Direcţia Generală de Asistenţă Socială, autorităţile locale şi alte organisme abilitate, dar şi prin autosesizare, în urma realizării anchetelor sociale de către angajaţii sau colaboratorii noştri. În cadrul tuturor programelor noastre, este urmărit principiul proporţionalităţii şi al nediscriminării (pe criterii de vârstă, sex, etnie, asociere politică sau religioasă). Implementarea acestei politici universale, imparţiale şi independente poate reuşi doar printr-o colaborare eficientă cu autorităţile locale, care ne pot oferi datele necesare despre cazurile victimelor violenţei domestice.

ST: Care este filosofia din spatele activităţii acestui centru?

S.G.: Violenţa domestică afectează persoanele nu doar la nivel fizic, ci şi la nivel psihic, astfel că victimele au nevoie de simţământul de siguranţă pentru a putea începe procesul de reconstrucţie sufletească. Este nevoie de un timp de linişte, în care victimele să îşi recâştige siguranţa şi asta le oferim noi în primul rând. Astfel, femeile se pregătesc să ia decizii cu privire la modul în care îşi vor croi viaţa după plecarea din centru. Doamna Marta S., bătută şi tăiată cu sabia, înainte de a ajunge la centrul nostru se refugia în cavouri, unde încerca să le ţină companie copiilor săi, spunându-le poveşti. Acum, deşi marcată încă de amintiri, este fericită că îşi poate adormi copiii cu un sărut, într-un cadru de siguranţă şi apropiere sufletească.

În plus, este vorba de speranţă şi încredere în viitor. Deşi poate la început, din cauza stării emoţionale în care se află, femeile care ajung la noi nu realizează pe deplin cât de mult contează că au găsit în centru oameni credincioşi, temători de Dumnezeu, cărora le pasă cu adevărat, cu timpul, ele observă şi apreciază abordarea pozitivă şi primirea caldă, creştinească, de care s-au bucurat în centru. Adesea, tocmai această descoperire le renaşte în inimi speranţa în implicarea activă a lui Dumnezeu în vieţile lor. „La 2 noaptea, m-am închis în baie şi am citit din Biblia găsită pe noptiera din cameră, până când Dumnezeu m-a liniştit” – mărturisea într-o dimineaţă una dintre persoanele găzduite de noi, mamă a doi copii.

ST: Cum acoperiţi cheltuielile necesare activităţii desfăşurate?

S.G.: Am semnat de curând un contract cu o organizaţie caritabilă independentă, din partea căreia vom beneficia de finanţare pentru a acoperi o parte însemnată din totalul cheltuielilor previzionate pentru anul 2010. Avem, de asemenea, semnale pozitive din partea colegilor noştri de la ADRA Internaţional. În esenţă, banii vin din partea oamenilor care simt că trebuie să le întindă o mână semenilor lor şi care au experimentat deja bucuria ajutorului acordat. Atunci când dăruiesc din puţinul lor celor care nu mai au nimic, oamenii contribuie la recâştigarea încrederii în viaţă a celor năpăstuiţi.

ST: Ce planuri aveţi pentru viitor?

S.G.: Ne pregătim să desfăşurăm mai multe activităţi cu şi pentru femeile şi copiii din centrul nostru. Printre acestea aş enumera: ateliere de bucătărie vegetariană, ateliere de croitorie, seminare pe teme de sănătate şi educaţie pentru femeile care au părăsit deja centrul etc. De asemenea, dorim să desfăşurăm seminare şi în şcoli şi facultăţi, pe tema violenţei în familie. În esenţă, vrem să ne lărgim implicarea în combaterea violenţei din rândul familiilor de români, contribuind astfel la dezvoltarea unei societăţi sănătoase şi prospere.


[1] Agenţia adventistă pentru dezvoltare, refacere şi ajutor