Revista Semnele timpului vă propune, începând de azi, retrospectiva anului 2010. Vom puncta din perspectiva ST evenimentele marcante din fiecare lună a anului care se încheie. Alături de evenimentele majore vor fi evidenţiate recorduri, gesturi excepţionale și premiere.

  IANUARIE 2010 – Luna „crizei haitiene"

 

Anul 2010 a debutat sub auspiciile crizei economice şi financiare. Curând însă, atenţia întregii lumi a fost atrasă de criza umanitară provocată de cutremurul din Haiti. În data de 12 ianuarie, la ora 16:53, statul Haiti a fost lovit de un cutremur cu magnitudinea 7. Zeci de clădiri s-au prăbuşit, inclusiv clădiri oficiale, precum Parlamentul, Palatul prezidenţial sau sediul misiunii ONU. S-au înregistrat peste 200.000 de victime, între cei decedaţi aflându-se şi arhiepiscopul romano-catolic Joseph Serge Miot. Cutremurul din Haiti a fost cel mai puternic care a lovit regiunea în ultimii 200 de ani. În ciuda ajutorului internaţional oferit, Haiti nu s-a putut feri de izbucnirea unei epidemii de holeră care a depăşit, spre finalul anului 2010, 2.000 de morţi, alte aproximativ 90.000 de persoane fiind infectate.

Sărăcia și condiţiile precare în care trăiesc locuitorii din Haiti, devenite cap de afiş în presa internaţională, au contrastat flagrant cu luxul celei mai înalte clădiri din lume, Burj Khalifa, a cărei inaugurare a avut loc în Dubai, pe 4 ianuarie. Clădirea are 828 de metri şi 160 de etaje, fiind vizibilă de la 95 de kilometri distanţă. Deschiderea oficială a fost făcută de şeicul Mohammad bin Rashed-al-Maktoum, monarhul Dubaiului. În clădire se află moscheea de la cea mai mare altitudine, în lume (la etajul 158).

La nivel politic, începutul anului a adus o premieră în Peru, unde Curtea Supremă a confirmat, în 3 ianuarie, condamnarea fostului preşedinte al Peru, Alberto Fujimori, la 25 de ani de închisoare pentru abuzurile comise împotriva drepturilor omului (în perioada mandatului său, 1990-2000). O altă surpriză a venit din partea Coreei de Nord, care a uimit comunitatea internaţională prin propunerea, din 11 ianuarie, de încheiere a războiului din peninsula coreeană cu un tratat care să înlocuiască armistiţiul din 1953. Din punct de vedere tehnic, cele două Corei se află încă în stare de război. SUA au cerut Coreei de Nord să reia mai întâi negocierile privind programul său nuclear. Din păcate, anul 2010 avea să cunoască mai multe acte de agresiune ale nord-coreenilor împotriva Coreei de Sud.

Prima dintre catastrofele aeriene importante ale anului s-a petrecut în data de 25 ianuarie, când Zborul 409 al companiei Ethiopian Airlines s-a prăbuşit în Marea Mediterană, la 5 minute după decolarea sa de pe Aeroportul Internaţional „Rafic Hariri" din Beirut. Au murit 90 de persoane, între care şi Marla Sanchez Pietton, soţia ambasadorului Franţei în Liban. Indiciile au condus la concluzia că tragedia s-a produs din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Recordul lunii: Burj Khalifa, 828 de metri, este cea mai înaltă clădire din lume.

Retrospectiva lunii februarie 2010 poate fi urmărită aici.