Inundaţii devastatoare în China și Pakistan, controverse etice asupra avortului și homosexualităţii, în special în ţări catolice, donaţii fără precedent, scurgeri de informaţii Wikileaks. Așa ar arăta, pe scurt, luna iulie 2010 în retrospectiva ST.

Iulie 2010 – Luna inundaţiilor și controverselor etice

Luna iulie a fost marcată de inundaţiile catastrofale din China, cele mai devastatoare din ultimul deceniu. Peste 700 de persoane şi-au pierdut viaţa şi sute de mii de chinezi au rămas pe drumuri după ce casele lor au fost luate de viitură. Sfârşitul lunii iulie a adus un bilanţ tragic şi în Pakistan, unde inundaţiile şi alunecările de teren provocate de precipitaţiile abundente s-au soldat cu peste 1.500 de morţi, alte milioane de persoane fiind afectate.

Un milion de persoane au defilat pe străzile Londrei, cu ocazia unei parade a homosexualilor, în data de 3 iulie. Evenimentul a marcat 40 de ani de la înfiinţarea grupului Gay Liberation Front, care a organizat prima paradă Gay Pride. În aceeaşi zi, susţinători ai drepturilor homosexualilor au organizat evenimente similare în Viena, Madrid şi Roma. După două zile, pe 5 iulie, Spania a legalizat avorturile, care fuseseră permise anterior numai în anumite circumstanţe. Noua lege le dă posibilitatea femeilor cu vârste de la 16 ani în sus să întrerupă sarcina până în a 14-a săptămână inclusiv. Biserica Romano-Catolică a reacţionat vehement. Două săptămâni mai târziu a avut loc prima ediţie Europride din Europa de Est, care a reunit câteva mii de susţinători ai minorităţii gay în capitala Poloniei, pe 18 iulie.

Paul Allen, co-fondator al Microsoft, a anunţat, pe 15 iulie, că îşi va dona cea mai mare parte a averii pentru acţiuni caritabile. Allen ocupă locul 37 în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni ai lumii, cu o avere estimată la 13,5 miliarde dolari. Tot în vara lui 2010, ateul Robert W. Wilson a donat 5,6 milioane de dolari arhidiocezei romano-catolice din New York. Campania iniţiată de Bill Gates şi Warren Buffett a adunat 57 de miliardari care au promis public să îşi doneze cel puţin jumătate din averile lor pentru cauze caritabile sau cercetare.

Site-ul WikiLeaks a publicat în data de 25 iulie 92.000 de rapoarte interne despre implicarea SUA în războiul din Afganistan. Documentele au scos la lumină detalii despre civilii deveniţi victime colaterale ale conflictului militar din Afganistan. Documentele au fost oferite publicaţiilor The Guardian, The New York Times şi Der Spiegel.

Finlanda a devenit, în data de 1 iulie, prima ţară din lume care le garantează cetăţenilor săi dreptul la internet de mare viteză. În aceeaşi zi, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială au aprobat reducerea cu peste 80% a datoriei Republicii Democrate Congo. Statul african a fost absolvit astfel de plata a 12,3 miliarde de dolari.

Gestul lunii: Autorităţile guvernamentale din Cuba au decis să elibereze 52 de deţinuţi politici (7 iulie).