4 scuze pentru justificarea „derapajelor” culinare

198

Te ajută să-ţi menţii greutatea, să ai mai multă energie și spor în lucru, ba chiar te ferește de diverse afecţiuni. Alimntaţia sănătoasă are, cu siguranţă, multe beneficii. Cum se face, însă, că atât de puţini dintre noi mănâncă sănătos?

Iată câteva dintre cele mai folosite scuze pentru a justifica „derapejele” culinare și câteva sfaturi care să te ajute să te remotivezi.

1. „E costisitor să mănânci sănătos" – de câte ori nu am auzit această scuză? Sigur, o caserolă cu căpşune va fi mult mai scumpă în afara sezonului decât o gustare de tip fast food. Dar fructele şi legumele pot fi găsite la preţuri accesibile în timpul sezonului lor. Mai mult, vei ieşi mult mai ieftin dacă pregăteşti chiar tu mâncarea, decât dacă alegi să ieşi la un restaurant. Să nu uităm de faptul că fiecare produs sănătos pe care îl consumi este, de fapt, o investiţie în propria sănătate.

2. „De la dulciuri chiar nu mă pot abţine" – aromele de la cofetăria din colţ sunt de-a dreptul îmbietoare şi o prăjitură cu multă ciocolată, bine însiropată şi cu foarte multe calorii poate uneori să fie extrem de ispititoare. Dacă nu poţi rezista tentaţiei dulciurilor, mai bine alegi un baton de ciocolată neagră. Studiile arată că acest desert conţine substanţe care te apără de bolile cardiovasculare prin scăderea tensiunii arteriale şi îmbunătăţirea circulaţia sângelui, informează Huffington Post. Nu în ultimul rând, fructele sunt varianta naturală la care poţi apela atunci când ţi-e poftă de ceva dulce.

3. Mâncatul nesănătos din cauza stresului – cei care fac exces de ciocolată atunci când sunt stresaţi ar trebui să ştie că efectele de relaxare ale acestui desert dispar în circa 3 minute, după cum arată un studiu publicat în jurnalul Appetite. Consumul de alimente bogate în zahăr, calorii şi grăsimi nu te ajută să te relaxezi. Atunci când eşti stresat e bine să înlocuieşti gustările nesănătoase cu variante care scad secreţia de cortizol, hormonul care cauzează această stare de disconfort. Poţi apela cu încredere la o melodie relaxantă sau poţi chiar să faci câteva exerciţii fizice de relaxare.

4. „Mâncarea sănătoasă nu are niciun gust" – nu puţini sunt cei cărora nu le place mâncarea sănătoasă. Ba chiar unii o compară cu dietele pentru slăbit sau cu regimul strict impus de medic. Cu toate acestea, preparatele din legume sau cele sărace în grăsimi şi sare pot fi la fel de gustoase ca și cele care sunt dăunătoare organismului. Trebuie doar să ai grijă ce condimente adaugi pentru a da un plus de savoare şi să nu exagerezi în ceea ce priveşte procesarea ingredientelor, pentru a nu-şi pierde proprietăţile nutritive. Atenţie la câtă sare adaugi în mâncare, însă. Excesul poate conduce la creşterea tensiunii, probleme ale inimii şi chiar către la un atac cerebral, informează Huffington Post.

Sunt doar patru scuze, dar probabil le-ai auzit de câteva ori până acum şi poate chiar le-ai folosit. Dacă mai cunoşti şi alte astfel de justificări, le poţi împărtăşi cu noi printr-un comentariu.

Niciun articol afișat