Căderea părului, afecţiune provocată de factori genetici, hormonali sau care ţin de vârstă, este un fenomen larg răspândit atât în rândul bărbaţilor, cât şi în rândul femeilor.

În mod normal, o persoană are, în medie, 110.000 de fire, sau 220 de fire pe centimetru pătrat, şi pierde în fiecare zi aproximativ 50-150 de fire. Atunci când densitatea părului scade la aproximativ 100 de fire pe centimetru pătrat, căderea părului devine o problemă, notează Muy Interesante.

Cea mai cunoscută formă de pierdere a părului este alopecia androgenică sau calviţia. Aceasta este cauzată de hormonul DHT (dihidrotestosteron), care acţionează asupra foliculilor, împiedicând producerea de fire de păr sau distrugându-i complet. La acest factor principal se adaugă şi:

– Excesul de grăsime pe pielea capului, care obstrucţionează foliculul şi împiedică formarea firului de păr. Conform unor cercetători japonezi, excesul de grăsime măreşte cantitatea enzimei 5 alfa reductaza, care se transformă în DHT.

– Excesul de colesterol, pentru că acesta se transformă în enzima 5 alfa reductaza care, la rândul ei, se transformă în DHT.

– O circulaţie sangvină deficitară; atunci când rădăcina părului este bine alimentată, este mai puţin vulnerabilă faţă de acţiunea DHT, iar o circulaţie bună întăreşte şi întinereşte foliculii, ajutând la formarea firelor de păr.

– Îmbătrânirea, perioadă în care este mult mai prezentă enzima 5 alfa reductaza.

Radicalii liberi, care provoacă îmbătrânirea prematură a corpului, afectează şi zona capului, producând o calviţie timpurie. Alţi factori mai sunt stresul fiziologic provocat de boli cronice, febra sau o intervenţie chirurgicală, stresul emoţional şi carenţele de zinc sau fier.

În afară de cunoaşterea cauzelor care provoacă calviţia, mai sunt câteva lucruri care ar trebui ştiute despre această afecţiune:

– Oamenii de ştiinţă de la Spitalul General din Massachusetts (SUA) au descoperit că, folosind o anumită proteină care stimulează creşterea vaselor sangvine, foliculii capilari cresc mai mult şi, prin urmare, părul creşte mai repede şi mai tare.

– Cercetătorii de la Universitatea Bradford (UK) au descoperit că un medicament numit Bimatoprost, folosit iniţial pentru tratarea glaucomului, ar putea combate calviţia. Acest medicament a mai fost utilizat şi pentru creşterea genelor şi se pare că, de asemenea, contribuie la regenerarea părului în zonele de unde acesta căzuse.

– Un alt medicament, Finasterida, blochează transformarea testosteronului în dihidrotestosteron, hormon care stimulează apariţia calviţiei şi măreşte, totodată, prostata. Un studiu recent publicat în Annals of Oncology avertizează asupra pericolului de a suferi de calviţie în tinereţe, deoarece aceasta ar putea provoca, în perioada adultă, cancer de prostată.