Banalul obicei care ar putea să îţi crească performanţa creierului

528

Persoanele care beau apă ar putea să îşi crească performanţele cognitive, în special în ceea ce priveşte timpul de reacţie chiar şi cu 14 procente, arată un studiu restrâns al cercetătorilor britanici, informează Live Science.

Oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Psihologie din cadrul Universităţii East London au observat că acest obicei dă rezultate în special în cazul persoanelor însetate. De aceea, ei cred că senzaţia de sete ar putea cauza o diminuare a capacităţii de concentrare asupra unei sarcini, lucru care conduce la o întârziere a timpului de reacţie.

La studiu au participat 34 de adulţi care au fost rugaţi să nu mai consume niciun aliment şi să nu mai bea apă după ora 21, în ziua anterioară testărilor. Experimentul a avut două etape în care prima dată li s-a oferit un baton de cereale şi trei căni de apă (775 mililitri), iar a doua oară participanţii au primit doar batonul de cereale. Voluntarii au fost supuşi apoi unui test care le testa capacitatea de reacţie, printr-un test în care trebuiau să apese pe un buton atunci când vedeau un obiect pe un ecran.

În urma analizei rezultatelor, cercetătorii au observat o îmbunătăţire cu 14 procente a timpului de reacţie în cazul în care participanţii au băut apă, faţă de situaţia în care aceştia nu consumaseră lichidul.

În schimb, consmul de apă nu a influenţat semnificativ performanţele voluntarilor la alte teste cognitive, precum cele care evaluează capacitatea de memorare a cuvintelor.

Alte studii legate de consumul de apă subliniau că deshidratarea poate conduce la scăderea performanţelor mentale în cazul adulţilor, iar în cazul copiilor, bătul apei ar putea creşte capacitatea de memorare.

Cu toate acestea, trebuie menţionat că un consum exagerat de apă ar putea conduce la hiponatremie sau intoxicaţie cu apă, care se manifestă prin apariţia unor crampe musculare uşoare, dar care în cazuri foarte rare pot produce chiar moartea, notează Ziare.com.