Potasiul scade riscul atacului cerebral

462

Mai mult potasiu şi mai puţină sare ajută la protejarea sănătăţii prin reducerea tensiunii arteriale şi scăderea riscului unui atac cerebral, este concluzia unui studiu apărut în British Medical Journal, informează BBC.

„Sarea şi potasiul acţionează în opoziţie", afirmă Graham MacGregor, profesor în medicină cardiovasculară la Queen Mary, citat de aceeaşi sursă.

Organizaţia Mondială pentru Săntate îi sfătuiește pe adulţi să consume cel puţin 4 grame de potasiu pe zi, provenite din fructe şi legume. De asemenea, recomandarea OMS este ca adulţii să nu consume o cantitate mai mare de 5 grame de sare pe zi.

Studiul legat de efectele consumului de potasiu a arătat că o creştere a nivelului acestui element în organism a ajutat la reducerea cu 24% a riscului unui atac cerebral.

În ceea ce priveşte consumul de sare, un alt studiu a arătat că persoanele care au redus cantitatea de sare folosită au înregistrat o scădere a tensiunii arteriale, determinând astfel diminuarea riscului unui atac cerebral şi a dezvoltării de boli cardiovasculare.