Știi ce vârstă are, de fapt, inima ta?

577

Experţii de la Joint British Scocieties au creat JBS3, un calculator care poate evalua și înţelege mai bine vârsta adevărată a inimii unui individ. Instrumentul ar putea fi extrem de util pacienţilor care pot afla cum să îşi protejeze inima și cât de mare este riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, una dintre cele mai importante cauze de deces la nivel mondial.

Pentru stabilirea vârstei inimii și a riscului de dezvoltare a afecţiunilor cardiovasculare, calculatorul ia în considerare elemente precum valoarea greutăţii, înălţimii, colesterolului, tensiunii arteriale, dar și informaţii legate de stilul de viaţă și de istoricul familiei pacientului. Datele sunt folosite pentru a „prezice câţi ani se poate aștepta individul să trăiască, înainte ca acesta să sufere un infarct/atac cerebral, comparativ cu o persoană care nu e expusă acestor factori particulari — dacă nu sunt luate acţiuni de corectare”, punctează autorii într-un comunicat. Folosirea instrumentului poate oferi o privire de ansamblu cu privire la modul în care schimbările benefice de stil de viaţă pot diminua riscul de dezvoltare a afecţiunilor cardiovasculare.

Experţii dau ca exemplu cazul unei femei care, la 35 de ani, are o inimă a cărei vârstă este estimată la 47 de ani. Aceasta este fumătoare, iar valoarea tensiunii arteriale sistolice și a colesterolului sunt de 160 mm Hg, respectiv 7 mmol/L (ambele valori le depășesc pe cele recomandate). Totodată, istoricul familiei sale prezintă cazuri de îmbolnăvire prematură de boli de inimă. Potrivit calculelor, pe termen scurt femeia are un risc de 2% de a experimenta un accident vascular cerebral sau un infarct în următorii 10 ani. Pe termen lung, cel mai probabil, un astfel de episod ar apărea după vârsta de 71 de ani.

Aceeași femeie și-ar putea „întineri” inima până la 30 de ani dacă ar face schimbări legate de stilul de viaţă: de la renunţarea la fumat până la diminuarea colesterolului și a tensiunii. Astfel, ea și-ar putea reduce semnificativ riscul experimentării unui accident vascular sau a unui infarct în următorii 10 ani de viaţă și ar putea trăi până la 85 de ani fără a trece printr-un astfel de episod.

„Este important să subliniem faptul că, pentru majoritatea, mesajul puternic va transmite potenţialele câștiguri provenite mai degrabă pe baza trecerii la un stil de viaţă sănătos de timpuriu și susţinut, decât datorită prescripţiei de medicamente”, susţin experţii. Ei încurajează adoptarea unei diete sănătoase, renunţarea la obiceiurile nocive precum fumatul și practicarea sportului.

În scopul protejării inimii, experţii recomandă un regim alimentar sănătos, bogat în fructe, legume, cereale integrale și produse sărace în grăsimi. La fel de importantă este și reducerea cantităţii de sare și zahăr consumată, alocarea a cel puţin 30 de minute pentru sport în cât mai multe zile pe săptămână și testarea o dată la cinci ani a nivelului colesterolului, pentru adulţii de peste 20 de ani.

Citește și: Alimentele-cheie pentru o inimă sănătoasă