Ţi s-a întâmplat vreodată să intri într-un magazin şi să nu te poţi abţine de la a cumpăra lucruri de care poate nici nu ai nevoie? Dacă da, află care sunt motivele din spatele acestei tendinţe şi soluţiile pentru a evita să devii un cumpărător iraţional.

I se poate întâmpla oricui să meargă la un mall sau supermarket, spre exemplu, cu o idee despre ce ar avea nevoie, dar fără o listă. Începe şi pune în coş şi, pe măsură ce umple coşul, îşi dă seama că ar avea nevoie şi de lucrul acesta şi de celălalt şi eventual şi de cel care e la reduceri. Apoi, ajuns acasă, îşi dă seama că a cumpărat mult mai mult decât îşi planificase şi are o uşoare senzaţie de vină, motiv pentru care găseşte imediat justificare pentru lucrurile cumpărate.

În mod sigur, toţi am experimentat cel puţin o dată dorinţa de a cumpăra ceva de care nici măcar nu aveam nevoie, fără a sta prea mult pe gânduri. Fie că este vorba de articole de îmbrăcăminte sau alimente, această tendinţă este motivată de anumiţi factori psihologici. Iată care sunt aceştia, potrivit psychologytoday.com:

Suntem influenţaţi de marketing. Marketingul este una dintre cele mai puternice influenţe care acţionează asupra noastră. Anunţurile publicitare, reclamele manipulează atât de mult percepţia şi emoţiile noastre, încât începem să credem că, într-adevăr, şi noi avem nevoie de produsul prezentat.

Suntem influenţaţi de cei din jurul nostru. Fie că îi cunoaştem sau nu, cumpărătorii din jurul nostru ne influenţează. Aşa se face că de multe ori cumpărăm ceea ce nu avem nevoie, doar pentru că i-am văzut pe alţii cumpărând acel lucru sau pentru că ne-a fost greu să luăm o hotărâre noi înşine.

Suntem impulsivi. Impulsivitatea face parte, mai mult sau mai puţin, din personalitatea fiecărui om. Aceasta joacă un rol important când este vorba de cumpărături, motiv pentru care cei care cumpără lucruri neplanificate sunt consideraţi cumpărători impulsivi. Persoanele impulsive sunt, de obicei, mult mai predispuse la influenţa anunţurilor publicitare decât celelalte. În momentul în care văd ceva plăcut sau un produs frumos împachetat, se activează o regiune cerebrală numită striatum, care are o strânsă legătură cu impulsivitatea.

Suntem atraşi de anumite produse. Există anumite lucruri, numite „produse hedoniste”, care ne produc plăcere şi bucurie, cum ar fi dulciurile. De asemenea, există „produse simbolice” care au legătură cu imaginea de sine, cum ar fi un articol de îmbrăcăminte, un parfum, şi care, la fel ca primele, stârnesc în noi dorinţa de a le cumpăra.

Suntem influenţaţi de starea de spirit. Atunci când suntem bucuroşi, veseli, nu mai suntem atât de atenţi la cumpărăturile pe care le facem şi suntem mai generoşi cu noi înşine. În acelaşi fel, când suntem trişti, supăraţi, tindem să cumpărăm lucruri de care nu avem neapărat nevoie, pentru că aceasta ne face să ne simţim mai bine.

Și soluţia este…

Pentru a nu cheltui banii în mod nechibzuit şi pentru a nu deveni un cumpărător impulsiv, sunt câteva reguli care ar putea să te ajute:

Planifică ce vei cumpăra. Întocmeşte o listă de cumpărături şi respect-o. De asemenea, planifică bugetul lunii respective şi nu te abate de la el.

Uită-te mai puţin la TV. În mod normal, pe lângă emisiunile preferate, vedem şi o mulţime de anunţuri publicitare, realizate în aşa fel încât să creeze în noi nevoi şi să stimuleze inclinaţiile noastre.

Mănâncă înainte să pleci la cumpărături şi nu pleca supărat. Dacă pleci la cumpărături cu stomacul gol, în mod sigur cel mai afectat va fi buzunarul tău. La fel se întâmplă şi când suntem supăraţi; avem impresia că, achiziţionând anumite lucruri, ne vom simţi mai bine şi vom fi mai fericiţi. Este adevărat, dar acest lucru se întâmplă numai pe termen scurt.

Fă o listă a cheltuielilor. În acest fel vei putea analiza pe ce lucruri ai cheltuit banii şi vei putea evita posibilele greşeli pe viitor.

Fă cumpărături singur/ă. Dacă ştii că eşti o persoană influenţabilă, nu merge la cumpărături cu un cumpărător impulsiv sau cu o persoană care nu se poate abţine când este vorba de cumpărături.

Nu e ușor să schimbi tendinţa de a cumpăra lucruri care nu îţi trebuie, dar exerciţiul este cel care te poate ajuta. Data viitoare când mergi la cumpărături, amintește-ţi de aceste sfaturi care te pot transforma într-un cumpărător raţional.