Indiferent de vârstă, exerciţiile și jocurile cognitive pot contribui la menţinerea și, totodată, la îmbunătăţirea anumitor abilităţi ale creierului, arată mai multe studii.

Experţii de la Universtitatea "Johns Hopkins" au observat că, în cazul vârstinicilor, sesiunile de antrenament pentru creier pot aduce beneficii importante în ceea ce privește abilităţile de raţionament și viteza de procesare, scrie Reuters. „Studiul a fost efectuat pe un eșantion de circa 3.000 de adulţi cu o vârstă medie de 74 de ani. Participanţii au fost împărţiţi în patru grupe, dintre care trei au luat parte la programe diferite de antrenare a creierului (memorie, raţionament și viteză de procesare). Programele au fost împărţite în câte 10-12 sesiuni, până la o oră și un sfert fiecare. Celălalt grup a fost rugat să se prezinte la testări prin care au fost evaluate efectele îmbătrânirii asupra abilităţilor creierului.

În urma rezultatelor, experţii au observat că participanţii la cele trei programe de antrenament au înregistrat o rată mai mică de declin cognitiv, în raport cu cei din a patra grupă. Efectele exerciţiilor de raţionament și viteză de procesare au fost vizibile chiar și după 10 ani de la încheierea programului, punctează autorul studiului, prof. George Rebok. De asemenea, participarea la cele trei programe i-a ajutat pe voluntari în anumite activităţi zilnice, precum administrarea resurselor economice sau a medicamentelor. În ceea ce privește capacitatea de memorare, beneficiile aduse de program au început să scadă după o perioadă de cinci ani de la sfârșitul cursurilor.

Într-un alt experiment, cercetătorii de la Institutul pentru Tehnologie Georgia au observat că memoria de scurtă durată poate fi îmbunătăţită prin intermediul sarcinilor cognitive complexe (de exemplu, reţinerea elementelor prezentate, în timp ce efectuezi o altă sarcină). Rezultatele obţinute sugerează că astfel de activităţi pot fi extrem de utile pentru multitasking, deoarece dezvoltă abilităţile de memorare a informaţiilor în timp ce „jonglezi" cu sarcinile. Experţii precizează însă că exerciţiile cognitive complexe de îmbunătăţire a memoriei pe termen scurt nu contribuie la creșterea inteligenţei fluide, în ciuda corelaţiei puternice dintre acest tip de memorie și abilitatea de gândire logică și de rezolvare a situaţiilor noi.

3 metode simple de îmbunătăţire a abilităţilor cognitive

Exerciţiile mintale sau jocurile precum sudoku sau cuvintele încrucișate pot aduce o serie de beneficii importante pentru creier. Experţii de la Spitalul "St. Michael" din Toronto au observat că aceste metode contribuie la antrenarea memoriei, la îmbunătăţirea abilităţilor de argumentare, dar și la creșterea vitezei de procesare. Ei adaugă că jocurile de cuvinte și cifre și exerciţiile cognitive pot fi mult mai eficiente decât suplimentele pentru creșterea memoriei. Aceste metode nu înlocuiesc însă tratamentul specializat oferit pacienţilor care suferă de afecţiuni cognitive majore.

De asemenea, testele oferite de platforma Luminosity.com pot contribui la dezvoltarea capacităţilor creierului, de la memoria de scurtă durată și abilitatea de rezolvare a problemelor până la atenţie. În urma unui experiment la care au luat parte 1.300 de elevi, experţii au observat că participanţii care s-au antrenat folosind timp de trei luni serviciile site-ului și-au îmbunătăţit rezultatele cu circa șapte puncte, faţă de scorul obţinut la același test efectuat înainte de începerea pregătirii. În schimb, cei care au continuat să se pregătească pentru test după metodele obișnuite au obţinut o creștere de numai patru puncte, scrie US News. Experţii punctează însă că durata antrenamentului a jucat un rol important în creșterea performanţelor elevilor.

O altă resursă online ce poate fi folosită pentru dezvoltarea abilităţilor cognitive este Happy-Neuron.com.

Nu în ultimul rând, lecţiile de muzică pot fi o metodă plăcută și totodată benefică pentru creier, au arătat mai multe studii. Copiii care învaţă să cânte la un instrument muzical își dezvoltă abilităţi mult mai performante de răspuns la sunetele vorbirii, în raport cu cei care nu au luat lecţii de muzică, au observat experţii de la Universitatea Northwestern. Acest lucru este important în special pentru că, odată cu procesul de îmbătrânire, schimbările cerebrale pot afecta auzul. Totodată, un alt studiu a arătat că și vocabularul și raţionamentul nonverbal pot fi dezvoltate prin intermediul lecţiilor de muzică.

Citește și: Îmbunătăţește-ţi memoria cu câteva trucuri simple