De ce femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii?

1682

La nivel global, femeile au o speranţă de viaţă mai mare decât bărbaţii, potrivit statisticilor, iar studiile au descoperit câteva elemente inedite care explică această situaţie.

În regiunile cu venituri mari, femeile ajung să trăiască și cu șase ani mai mult decât bărbaţii, iar în cele sărace, diferenţa este de trei ani, arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cea mai mare speranţă de viaţă în rândul femeilor este înregistrată în Japonia (87 de ani), urmată de Spania, Elveţia și Singapore. Cei mai longevivi bărbaţi (80 de ani) locuiesc în Islanda, Elveţia și Australia.

Fenomenul ar putea fi explicat, în parte, de modul diferit de funcţionare a sistemului imunitar. Viteza cu care acesta îmbătrânește este mai mică în cazul femeilor, au descoperit experţii de la Universitatea de Medicină și Stomatologie din Tokyo, scrie BBC. Concluzia este susţinută de un alt studiu, efectuat de cercetătorii de la College School of Medicine din Londra, care au observat că sistemul imunitar al femeilor este mai puternic decât cel al bărbaţilor și că produce mai multe leucocite care luptă împotriva infecţiilor, notează The Daily Mail.

De asemenea, femeile au un avantaj important în faţa bolilor cardiovasculare. „Femeile dezvoltă aceste probleme, de regulă, la vârsta de 70-80 de ani, mai târziu cu 10 ani decât bărbaţii, care le dezvoltă la vârsta de 50-60 de ani”, declară Tom Perls, fondatorul studiului New England Centenarian, realizat în cadrul Universităţii Boston, citează TIME. Pe de-o parte, fenomenul poate fi explicat de nivelul scăzut de fier din organismul femeilor, ca rezultat al menstruaţiei. Acest nutrient poate conduce la îmbătrânire celulară din cauza faptului că produce în corp radicali liberi, a explicat expertul.

Femeile au și mai multă grijă de propria sănătate, în raport cu bărbaţii, fapt ce contribuie la creșterea speranţei lor de viaţă. Un studiu efectuat de Agenţia americană pentru Cercetarea Calităţii și Îngrijirii Medicale a arătat că tendinţa de a merge la medic și de a-și testa nivelul colesterolului este mai mică cu 25%, respectiv 40% în rândul bărbaţilor, comparativ cu femeile, pe perioada unui an.

Pe de altă parte, bărbaţii au tendinţa de a avea un comportament mai riscant decât femeile. „Băieţii în perioada finalului adolescenţei și la vârsta de 20 și ceva de ani experimentează ceva numit «furtuna de testosteron». Nivelul hormonului poate fi extrem de ridicat și fluctuant, iar acest lucru poate duce la comportamente periculoase”, susţine Perls. Astfel de acţiuni riscante includ consumul excesiv de alcool, condusul imprudent sau chiar comportamente agresive. De altfel, potrivit datelor Centrului de Prevenire și Control al Bolilor, din SUA, „rănile provocate neintenţionat” ocupă locul al treilea în topul cauzelor de deces în rândul bărbaţilor, după bolile de inimă și cancer.

Și modul în care reprezentanţii celor două sexe fac faţă greutăţilor joacă un rol în ceea ce privește diferenţele de longevitate. „Cei mai mulţi bărbaţi au tendinţa de a ţine în ei stresul și îngrijorările, în timp ce femeile au tendinţa de a apela și a vorbi cu alţii”, a declarat dr. Marianne Legato, de la Colegiul de Medici și Chirurgi din cadrul Universităţii Columbia, pentru Health. Numeroase studii au arătat că stresul poate avea o serie de urmări negative, chiar fatale: de la dezvoltarea bolilor de inimă, diabet, Alzheimer și obezitate, până la apariţia cancerului și accelerarea procesului de îmbătrânire. Excepţie fac bărbaţii însuraţi, care tind să fie mai deschiși în comunicare.