De ce contează pentru copii obiceiurile alimentare sănătoase

114

Obiceiurile alimentare din timpul copilăriei și adolescenţei joacă un rol crucial în ceea ce privește riscul de a suferi un atac cerebral mai târziu în viaţă, spun cercetătorii.

Cei care au trăit în regiunea cunoscută drept „centura atacului cerebral" în copilărie sau adolescenţă au un risc mai mare de a suferi un atac cerebral în perioade mai târzii ale vieţii, comparativ cu cei cei au crescut în alte zone. Statele din sud-estul SUA formează această „centură".

Rezultatele sugerează că metoda cea mai bună de prevenţie este un start bun în viaţă, adică o dietă sănătoasă încă din copilărie. „Activitatea fizică, dieta sănătoasă, controlul greutăţii etc., toţi acești factori ai stilului de viaţă pot reduce riscul apariţiei acestor probleme", a declarat Virginia Howard, epidemiolog la Universitatea din Alabama.

Pentru studiu, cercetătorii au folosit date de la un studiu naţional realizat pentru găsirea acelor factori de risc care pot atrage un atac cerebral. Studiul a durat 6 ani și a cuprins analiza a 25.000 de persoane. Rezultatele arată că persoanele care au trăit în „centură" în primii 12 ani din viaţă aveau un risc cu 22% mai mare de a suferi un atac de cord faţă de cei care locuiau în altă parte.

Studiul arată o legătură asociativă, nu o relaţie de tip cauză-efect. Studiul a fost publicat pe 24 aprilie în revista de specialitate Neurology.