De Crăciun și de Anul Nou crește îngrijorător riscul de deces

290

Riscul de deces în primele două zile de Crăciun și de Anul Nou este extrem de ridicat în raport cu oricare altă zi din an, iar la acest pericol sunt expuse persoanele din toate categoriile de vârste, mai puţin copiii, arată o serie de studii, citate de CNN.

Cele mai frecvente cauze de deces întâlnite în această perioadă sunt cele naturale, dar și problemele de circulaţie, afecţiunile respiratorii, cele digestive, tulburările endocrine, de nutriţie sau de metabolism și cancer.

Prof. David P. Phillips, de la Universitatea din California, San Diego, a efectuat două cercetări pentru a studia misteriosul fenomen. Într-unul dintre acestea, experţii au analizat totalitatea deceselor înregistrate pe teritoriul SUA în perioada 1979-2004. În cele două zile de Crăciun și în prima zi a noului an, experţii au observat o creștere importantă a numărului deceselor. În celălalt studiu, cercetătorii au înregistrat rezultate asemănătoare cu cele obţinute în studiul anterior. De data aceasta însă, ei au descoperit un număr crescut de morţi provocate de tulburări cardiace.

De asemenea, concluziile unui studiu britanic arătau că riscul de deces al unui pacient este mult mai mare dacă acesta este internat în zilele de sărbătoare, în raport cu oricare alte zile din săptămână.

În jurul straniului fenomen circulă mai multe teorii, însă nu există o explicaţie definitivă. Prof Phillips a analizat mai mulţi factori care ar putea contribui la creșterea riscului de deces în aceste trei zile, de la acumularea de stres sau obiceiul de a mânca și de a consuma alcool în exces, până la temperaturile extrem de scăzute din sezonul de iarnă. Expertul consideră că, de fapt, fenomenul ar putea fi mai degrabă legat de faptul că pacienţii care au probleme de sănătatea amână vizita la un specialist în această perioadă, pentru a se putea bucura de sărbători. În același timp, de vină pentru acest lucru ar putea fi și modificările programului personalului medical în perioada sărbătorilor, susţine profesorul.