Pariurile sportive par a fi o formă inofensivă de destindere, dar raportul dintre câștig și pierdere nu este, cel mai adesea, în favoarea jucătorului. În plus, drumul de la divertisment la dependenţă se poate dovedi abrupt, pe când procesul de recuperare este unul complex și anevoios.

Deși pariurile sportive fac parte din categoria cuprinzătoare a jocurilor de noroc, unii le consideră doar un mod plăcut de a-ţi petrece timpul liber. Alţii, o activitate care poate genera câștig și care depinde într-o măsură mai mică de noroc, bazându-se mai ales pe experienţă, documentare în legătură cu evenimentele sportive, cunoștinţe de matematică, o bună gestionare a banilor și abilitatea de a construi strategii bune de pariere. De fapt, printre argumentele cele mai frecvente în favoarea disocierii pariurilor sportive de jocurile de noroc se numără tocmai cel legat de faptul că există jucători profesioniști, care câștigă sume consistente de pe urma acestor pariuri. Iar mirajul unui câștig fabulos, venit peste noapte, rămâne un cârlig excelent de agăţat noi pariori, chiar dacă numărul celor care reușesc să smulgă sume consistente caselor de pariuri este insignifiant în raport cu cel al perdanţilor.

Despre câștig și (mai ales) despre pierderi în industria pariurilor sportive

Poveștile despre câștigurile celor care au pariat după o strategie atent construită – sau doar au avut noroc – nu-și pierd niciodată prospeţimea pentru iubitorii de pariuri. Rapperul Curtis Jackson a câștigat 500.000 de dolari după ce a pariat că echipa de fotbal american New York Giants va ajunge în Super Bowl în 2012. Adrian Hayward a pariat 200 de lire sterline, la o cotă de 125-1, după ce a visat că mijlocașul echipei Liverpool, Xabi Alonso, va marca un gol din propria jumătate de teren pe durata sezonului competiţional, reușind să câștige 25.000 de lire sterline.

Poveștile de acest gen curg, deși există altele, de departe mai numeroase, despre care se vorbește cu mult mai puţin. De exemplu, povestea celor care pierd constant sume care se rotunjesc spre valori ameţitoare atunci când sunt cumulate sau povestea celor care nu reușesc să se bucure de un eveniment sportiv dacă nu au parte de adrenalina pe care o aduce un pariu. Potrivit studiilor, multe cazinouri din SUA își obţin aproximativ 90% din venituri de la 10% dintre clienţi. Pe o piaţă în creștere constantă, așa cum este cea a pariurilor sportive, numărul perdanţilor este negreșit în creștere și nici măcar nu este vorba doar de pierderile financiare: un număr tot mai mare de specialiști solicită ca pariurile sportive online să fie recunoscute în cadrul serviciilor de tratament drept principala formă a jocurilor de noroc care are consecinţe nocive.

Agenţiile de pariuri limitează uneori pariorii care câștigă frecvent, chiar dacă nu este vorba de câștiguri exorbitante.

Dar există și un adevăr neștiut despre pariorii câștigători, al căror exemplu este adus în lumina reflectorului de către cei care vor să extragă pariurile sportive de sub umbrela largă a jocurilor de noroc: agenţiile de pariuri limitează (sau chiar exclud) uneori pariorii care câștigă frecvent. Și nici nu e nevoie ca aceștia să câștige sume exorbitante pentru a fi ţinta unui asemenea tratament.

Agenţiile de pariuri susţin că limitează doar pariorii care încalcă regulile de joc sau dau dovadă de comportament dubios, dar lucrurile nu stau mereu așa. James Poppleton, care a lucrat timp de 18 luni ca supraveghetor al contului clienţilor la bet365, una dintre cele mai mari companii de pariuri din lume, spune că adesea agenţiile de pariuri nu joacă transparent și nici etic cu clienţii. Fostul angajat al bet365 a dezvăluit informaţii despre algoritmi, restricţii și tactici de întârziere folosite de  fosta sa companie pentru a restricţiona clienţii care câștigau. Acești algoritmi nu sunt folosiţi și în cazul clienţilor care pierd, datele despre fiecare client (pariuri plasate, sportul și evenimentele pe care se pariază, raportul de pierdere-câștig) decizând, în ultimă instanţă, tratamentul care i se aplică.

Deși compania a transmis într-un comunicat că serviciile sale sunt furnizate în conformitate cu legile și reglementările în vigoare (care permit închiderea sau suspendarea unui cont în orice moment, din orice motiv), Poppleton susţine că practicile companiei nu au nimic de-a face cu principiul responsabilităţii faţă de jucători. Clienţii care pierd sunt încurajaţi prin diferite bonusuri și promoţii să parieze sume din ce în ce mai mari, în timp ce acelora care câștigă (și pe care compania îi etichetează drept „clienţi problemă”) li se limitează posibilitatea de a paria. Poppleton povestește că a decis să facă publice informaţiile pe care le deţine pentru că deveniseră o povară pentru conștiinţa lui.

Faptul că agenţiile de pariuri restricţionează drastic sau închid conturile persoanelor care obţin mai multe câștiguri nu mai este de mult un secret, confirmă și Steve Donoughue, consultant în domeniul jocurilor de noroc. Modul în care acţionează companiile de pariuri sportive este „imoral și abuziv”, ele folosindu-și datele în timp real despre cine câștigă pentru a bloca clienţii neprofitabili, a declarat Tim Costello, purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Reforma Jocurilor de Noroc.

Clienţii care pierd sunt încurajaţi prin diferite bonusuri și promoţii să parieze sume din ce în ce mai mari.

Această practică nu este ilegală totuși și este considerată firească de către corporaţiile orientate spre profit, care nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să lucreze cu clienţi consideraţi „neeconomici”.

Iată un punct de vedere expus, de altfel, foarte tranșant în cadrul unei dezbateri găzduite de un grup parlamentar din Marea Britanie, de către Richard Flint, directorul casei de pariuri Sky Betting & Gaming: „Suntem o afacere de divertisment. (…) Conducem o afacere, nu un serviciu public. Și o conducem ca să fie un succes comercial. Nu mi-e rușine cu acest lucru.”

Atragerea de noi clienţi folosind reclamele și ofertele irezistibile face parte din strategia de marketing a acestor companii, care speră să formeze o bază de clienţi care să parieze și să piardă, scrie jurnalistul Brett Haensel, remarcând că acestea sunt veritabile capcane pentru un public obosit de pandemie. Problemele de dependenţă s-au accentuat pe parcursul pandemiei, afirmă Eric Fields, psiholog specializat în dependenţă, care explică faptul că persoanele care se luptă cu o problemă de sănătate mintală sau cu o dependenţă pot fi foarte vulnerabile, dar și că persoanele care nu au o dependenţă în istoricul lor pot să o dezvolte, atunci când întâlnesc oportunitatea de a obţine satisfacţie instantanee, așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul pariurilor live.

Cât de inofensive sunt pariurile sportive? Drumul de la divertisment la dependenţă

Momeala cea mai puternică a pariurilor, în special a celor online, este reprezentată de migrarea lor spre forme ale jocului de noroc în care accesibilitatea este continuă și instantanee, factor ce poate crește riscul unui comportament de joc dezordonat, arată studiile.

La fel ca aparatele de tip slot machine, pariurile sportive devin din ce în ce mai captivante pentru jucător, pentru că oferă un rezultat rapid, explică Anja Bischof, cercetător la Universitatea din Lübeck. În cazul loteriei, este dificil să menţii nivelul de adrenalină în intervalul de 2, 3 sau mai multe zile dintre cumpărarea biletului și tragerea la sorţi, dar situaţia este alta la pariurile sportive live.

Posibilitatea de a paria pe parcursul evenimentului sportiv crește suspansul, dar amplifică și riscul instalării dependenţei, din cauza frecvenţei și a disponibilităţii evenimentelor de acest gen, explică Bischof.

Americanii au pariat 13 miliarde de dolari pe sport în 2019, potrivit Asociaţiei Americane de Gaming. În 2018, o decizie a Curţii Supreme a anulat interdicţia vizând jocurile de noroc, pariurile sportive devenind și ele legale, iar între timp aproape jumătate dintre state au legalizat o formă de pariere pe evenimente sportive. Comentând cifrele tot mai mari pe care le înghite această industrie, profesorul de psihiatrie Timothy Fong vorbește despre apetitul crescut pentru pariurile sportive, avertizând că această formă de divertisment acceptată de societate ascunde un potenţial de dependenţă.

Potrivit unui raport al Centrului Naţional pentru Dependenţe Comportamentale din Londra, cele mai populare jocuri de noroc în rândul utilizatorilor dependenţi de jocuri de noroc sunt slot-urile online (26%), pariurile sportive online (25%) și terminalele de pariuri în cotă fixă (20%).

Piaţa pariurilor sportive cunoaște o creștere rapidă în multe ţări, inclusiv în Australia, unde un sondaj la nivel naţional a arătat că procentul adulţilor care pariază a crescut la 13%, în 2014, faţă de 6%, în 1999.

Un sondaj comandat de Consiliul Naţional privind Problematica Jocurilor de Noroc arată că pariorii sportivi au un nivel mai înalt de comportament de joc problematic sau compulsiv decât alte categorii de jucători, iar riscul de adicţie este mai mare la tineri (în special pariori sportivi) decât la alte categorii de vârstă.

Experţii spun că, pe măsură ce pariurile sportive au devenit tot mai cunoscute și accesate, odată cu legalizarea lor, programele de recuperare existente n-au mai reușit să facă faţă solicitărilor. Numărul tinerilor care au căutat ajutor pentru comportament de joc problematic s-a dublat în ultimii doi ani, spune Rick Benson, fondatorul Centrului Algamus de Recuperare în urma Jocurilor de Noroc, din Arizona.

Feţele hidoase ale dependenţei de jocuri de noroc

Citește și: Feţele hidoase ale dependenţei de jocuri de noroc

Pariurile sportive nu au fost considerate o formă riscantă a jocurilor de noroc pentru o perioadă îndelungată, dar astăzi specialiștii le consideră una dintre formele cu efecte nocive asupra jucătorilor. Pariurile sportive online reprezintă 30-50% din totalul jocurilor de noroc online, o cifră care va continua să crească, după estimările cercetătorilor. Studii din 2018 au constatat că pariorii sportivi online care au probleme severe legate de jocurile de noroc tind să parieze folosind-se de telefonul mobil. Potrivit cercetătorilor australieni, o treime până la jumătate dintre pariurile efectuate online sunt sub imperiul impulsului mai degrabă decât după o analiză atentă, în condiţiile în care este cunoscut faptul că pariurile făcute impulsiv sunt un predictor al viitoarelor probleme legate de jocurile de noroc.

Pariurile live, posibilitatea de a paria pe micro-evenimente, care reduce și mai mult perioada de așteptare a rezultatului (în loc de a paria pe rezultatul unui meci de baschet, de exemplu, jucătorul poate paria pe câștigătorul unui anumit sfert al meciului) și posibilitatea de a realimenta contul epuizat prin mecanisme instantanee de depunere a banilor reprezintă factori majori ai angrenării în tipare comportamentale problematice.

Pași spre normalitate

În februarie 2021, un grup de foști dependenţi de jocuri de noroc a trimis o scrisoare, cu sprijinul parlamentarilor, către 11 echipe din Premier League, English Football League și Scottish Premiership, cerându-le să înceteze să facă publicitate site-urilor de pariuri sportive, pentru a nu influenţa negativ copiii care utilizează social media sau dependenţii de jocuri de noroc ori pe cei care se află în procesul recuperării. O solicitare al cărui răspuns este ușor de anticipat, având în vedere relaţia „reciproc avantajoasă” dintre cele două industrii, atâta timp cât legea permite companiilor care activează în industria jocurilor de noroc să sponsorizeze echipele sportive.

De ani de zile, reclamele la jocuri de noroc și pariuri ne îndeamnă „să jucăm în mod responsabil”, dar este foarte greu să faci acest lucru când ești doar la un click distanţă de nenumărate forme de gambling, spune psihologul Anastasia Hronis. De altfel, statisticile vorbesc de la sine despre cât de dificil este să reziști tentaţiei, mai ales ca tânăr, subliniază Hronis: în Australia, 1 tânăr din 25 are o problemă cu jocurile de noroc, 1 din 5 pariază la meciurile de fotbal și 1 din 10 pariază online. De asemenea, 3 din 4 copii între 8 și 16 ani care se uită la evenimente sportive pot numi cel puţin o companie de pariuri.

În Australia, 1 tânăr din 5 pariază la meciurile de fotbal și 1 din 10 pariază online.

Campania de sănătate publică „Love the Game, Not the Odds” (Îndrăgește jocul, nu norocul!), iniţiată de Problem Gambling Ireland, reprezintă una dintre iniţiativele de deconstruire a ideii că jocurile de noroc sunt o parte firească a sportului, militând pentru reducerea expunerii tinerilor la pariurile sportive.

A iubi sportul și a te expune ameninţării pariurilor reprezintă două lucruri distincte, scrie Jeff Bell, directorul companiei LegalShield. Deși se declară un mare fan al sportului, Bell crede că pariurile sportive online reprezintă o adevărată ameninţare, care se dezvoltă pe seama entuziasmului pentru sport, care trebuie contracarată prin strategii bine gândite.

Educaţia este prima pârghie pe care o putem folosi, mai ales că mulţi fani ai sportului nu au nicio idee despre pericolul ascuns în pariurile sportive. Este nevoie de mai multe studii pentru a investiga riscurile financiare, dar și pe cele de sănătate mintală și de dependenţă asociate acestor jocuri de noroc, iar Bell se alătură celor care solicită ca finanţarea cercetării, precum și a programelor de prevenţie și de tratament să provină din impozitarea veniturilor obţinute de industria jocurilor de noroc.

Interzicerea publicităţii TV la pariurile sportive (sau cel puţin obligarea operatorilor de a descrie riscurile și șansele reale de câștig) ar trebui să reprezinte o altă strategie care să protejeze copiii, atât de puţin supravegheaţi de părinţi în timp ce urmăresc programe sportive considerate inofensive. Un studiu al cercetătorilor australieni a arătat și că publicitatea făcută pariurilor sportive influenţează în mai mare măsură jucătorii cu probleme decât pe cei fără risc.

În final, Bell consideră că este nevoie de legi clare care să responsabilizeze operatorii de pariuri sportive online, pentru că, dincolo de pierderi și câștiguri financiare, în joc se află o miză cu mult mai mare.

Mai mult decât un obicei rău, pe care să-l poţi schimba cu puţină voinţă, comportamentul de joc problematic reprezintă o boală, exact așa cum este adicţia de alcool sau de droguri, avertizează Shelia Moran, director de comunicare și marketing al organizaţiei First Choice Services, specializată în tratarea problemelor de sănătate mintală.

Comportamentul de joc problematic reprezintă o boală, exact așa cum este adicţia de alcool sau de droguri.

De altfel, ca în orice adicţie, creierul eliberează dopamină, substanţa care stimulează sistemul de recompensă al creierului, iar în timp dependentul nu mai poate funcţiona cu un nivel redus de dopamină, comportamentul problematic devenind astfel nu doar psihologic, ci și fiziologic, explică Daniel Lettenberger-Klein, directorul unui centru de recuperare din Cleveland. Tratamentul dependenţei de jocuri de noroc este unul complex, care se desfășoară pe mai multe paliere, iar dependenţa de pariurile sportive nu este nici ea ușor de înfrânt, spune Lettenberger-Klein. E aproape la fel ca în cazul unui alcoolic, unde provocarea majoră este aceea a expunerii la tentaţie la fiecare colţ de stradă. În același mod, un dependent de pariuri sportive va avea declanșatori pretutindeni, de la ecranul telefonului la televizorul care transmite un meci de fotbal la cafeneaua preferată.

Comparaţia merge însă și mai departe: la fel cum un alcoolic nu se poate elibera de dependenţă dacă nu devine abstinent, metoda cea mai sigură de a te recupera din dependenţa de un joc de noroc este aceea de a opri total jocul. În final, cu toţii avem puncte tari și puncte slabe, conchide Lettenberger-Klein, doar că cel mai puternic atu al nostru ar putea fi tocmai conștientizarea punctelor slabe, pentru a evita să le fim o pradă ușoară.

Carmen Lăiu este redactor Semnele timpului și ST Network.