Când devin suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate

1005

Utilizate pentru efectele benefice asupra sănătăţii, suplimentele alimentare nu fac excepţie de la regula „ce-i prea mult strică”, potrivit unui studiu care dezvăluie consecinţele consumului în exces al acestor surse de nutrienţi și vitamine.

„Nu suntem siguri de ce se întâmplă acest lucru la nivel molecular, dar dovezile arată că persoanele care consumă mai multe suplimente alimentare decât e necesar tind să prezinte un risc mai mare de a dezvolta cancer”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Tim Byers, de la Centrul pentru Cancer al Universităţii din Colorado.

Cercetarea a pornit în urmă cu 20 de ani, iar primele teste au fost efectuate pe animale. Experţii au vrut să observe dacă depășirea dozelor de vitamine și minerale ar putea aduce beneficii pentru sănătate, iar „rezultatele au fost promiţătoare”, punctează dr. Byers.

Ulterior, experţii au testat efectele suplimentelor în cazul oamenilor. Testele s-au desfășurat timp de 10 ani și au inclus câteva mii de voluntari. Rezultatele nu au fost însă la fel de favorabile ca cele obţinute în cazul animalelor.

De exemplu, în urma unui experiment a reieșit că depășirea dozei recomandate de beta-keratin a crescut cu 20% riscul de dezvoltare a cancerului la plămâni, dar și de boli cardiovasculare. Într-un alt test, s-a observat că acidul folic poate influenţa creșterea numărului de polipi, excrescenţe care pot evolua în cancer colorectal.

„Acest lucru nu înseamnă că oamenii ar trebui să se teamă să ia vitamine și minerale. Dacă sunt luate la dozajul corect, multivitaminele pot fi bune. Dar nu există substitut pentru alimentaţia bună și nutritivă”, punctează dr. Byers.

De-a lungul timpului, în jurul suplimentelor alimentare s-a ţesut o adevărată controversă. Unii experţi afirmă că suplimentele sunt o risipă de bani, în vreme ce alţii avertizează asupra potenţialelor pericole pe care le presupun acestea. O serie de studii au arătat că suplimentele alimentare pot crește riscul apariţiei bolilor de inimă, a cancerului și pot micșora speranţa de viaţă.

Într-un articol știinţific apărut în Annals of Internal Medicine, denumit sugestiv „Destul: Nu mai arunca banii pe vitamine și suplimente minerale”, un grup de experţi prezintă trei studii care demonstrează ineficienţa suplimentelor alimentare în lupta contra afecţiunilor cronice.

Una dintre cercetări a demonstrat că suplimentele alimentare nu pot diminua riscul apariţiei cancerului și a bolilor de inimă. În schimb, anumite suplimente, precum betacarotenul și vitamina E, ar putea crește riscul dezvoltării cancerului la plămâni în cazul persoanelor predispuse la boală. În cadrul celui de-al doilea studiu, nu au fost descoperite efecte benefice asupra abilităţilor cognitive în cazul utilizării suplimentelor. Cel de-al treilea experiment a testat efectele depășirii dozei de multivitamine în scopul prevenirii infarctului, însă rezultatele nu au arătat diferenţe în acest sens între cei care au consumat suplimente și cei care au primit un placebo.

„Cele mai multe suplimente alimentare nu previn bolile cronice sau moartea, folosirea lor este nejustificată și ar trebui evitate”, au scris autorii articolului. De asemenea, dr. Edgar Miller, profesor de medicină și epidemiologie la Școala de Sănătate Publică „John Hopkins” și coautorul articolului, recomanda investirea într-o alimentaţie sănătoasă și practicarea sportului.

Articolul a fost însă criticat de președintele și CEO-ul Consiliului pentru Nutriţie Responsabilă, Steve Mister, care declara că „este păcat pentru consumatori că autorii refuză să recunoască nevoia, din viaţa reală, de suplimentare cu vitamine și minerale, trăind într-o lume de basm în care se presupune incorect că noi toţi adoptăm alimentaţii sănătoase și ne procurăm toate cele necesare numai din alimente”.