Care sunt nutrimentele care îţi lipsesc și unde le poţi găsi?

784

De multe ori ne simţim obosiţi, suntem incapabili să ne concentrăm la ceea ce facem, tindem să acumulăm kilograme în plus sau suntem predispuşi la anxietate sau depresie. În majoritatea cazurilor, aceste stări îşi au originea în faptul că organismul este privat de anumiţi nutrienţi esenţiali.

Cu toate că avem la dispoziţie alimente care ne-ar putea furniza nutrimentele necesare pentru o bună funcţionare a organismului, dietele noastre sunt private de acestea şi din ce în ce mai sărace. Statisticile spun că majoritatea oamenilor se lipsesc de cele mai importante nutrimente sau cantitatea acestora în organism nu este suficientă, în timp ce consumă mult mai multe calorii decât este nevoie. Iată câteva dintre nutrimentele cărora ar trebui să le dăm mai multă atenţie, potrivit yahoo.com.

Fibrele. Fibrele ajută la funcţionarea normală a intestinelor şi la prevenirea afecţiunilor acestora. De asemenea, scad riscul bolilor cronice, al afecţiunilor cardiace, al cancerului sau al diabetului de tip 2. Institutul de Medicină recomandă bărbaţilor între 19 şi 50 de ani 38 de grame de fibre pe zi, dar aportul real este în medie de 15 grame pe zi. Fibrele se găsesc în produse cu un număr relativ mic de calorii, cum ar fi fructele şi legumele.

Potasiul. Potasiul este un nutriment esenţial pentru nervi şi muşchi, prezent în fiecare celulă a organismului. Joacă un rol important în contracţia musculară, în trasmiterea impulsurilor nervoase, la menţinerea echilibrului, la întărirea oaselor, la producerea de energie şi la combaterea hipertensiunii arteriale. Academia de Nutriţie și Alimentaţie americană recomandă 4.700 mg de potasiu pe zi, dar se pare că aportul real este de mai puţin de jumătate. Potasiul se găseşte în fructe şi legume, fasole albă, cartofi, avocado şi banane.

Vitamina A. Vitamina A este esenţială pentru o vedere bună, un schelet şi o dantură sănătoasă. Măreşte rezistenţa la infecţii a cartilajelor, asigură buna funcţionare a mucoaselor şi a pielii, contribuie la menţinerea tensiunii arteriale, la reglarea somnului şi la o bună funcţie imunitară. Datele furnizate de National Health and Nutrition Survey arată că în general aportul real de vitamina A este foarte mic în comparaţie cu cel recomandat. Vitamina A se găseşte în legumele de culoare portocalie, roşie sau galbenă.

Vitamina D. Vitamina D este esenţială pentru sănătatea oaselor şi a muşchilor, iar unii specialişti susţin că previne diabetul de tip 2, excesul de grăsime corporală şi anumite tipuri de cancer. Carenţa de vitamina D se manifestă prin durere frecventă de oase, slăbiciune musculară, probleme de vedere, prin senzaţia de somn şi de sete tot timpul şi prin faptul că oboseala apare mult mai repede. Experţii recomandă 600 unităţi internaţionale (aproximativ 0,015 mg) pentru persoanele sub 70 de ani şi 800 UI (0,02 mg) pentru cei trecuţi de această vârstă. Cea mai importantă cantitate de vitamina D provine din expunerea la soare, dar de asemenea şi din peşte, gălbenuş de ou, cereale, nuci şi unele fructe.