Veganuarie – provocarea unui ianuarie vegetarian

743

Fără lactate, fără ouă și fără carne, pe tot parcursul lunii ianuarie – aceasta este provocarea lansată de organizaţia nonguvernamentală britanică Veganuary, prin care reprezentanţii săi își propun nu doar să încurajeze oamenii să facă transformări la nivel de stil de viaţă favorabile sănătăţii, dar și să aducă o contribuţie benefică planetei.

Iniţiatorii campaniei au ales special luna ianuarie pentru această provocare, pentru că reprezintă începutul unui nou an, „un timp pentru rezoluţii și noi începuturi”. În plus, au ales un interval de timp fezabil pentru atingerea obiectivului și care nu presupune o dificultate exagerată pentru cei care acceptă provocarea de a renunţa, temporar, la produsele de origine animală.

Pentru că în jurul dietelor vegetariene sunt vehiculate multe mituri, pe site-ul dedicat iniţiativei sunt oferite o serie de sfaturi utile pentru cei îngrijoraţi că un regim vegetarian nu acoperă necesarul de proteine, grăsimi, vitamine, minerale și alte substanţe nutritive. Sunt specificate, totodată, beneficiile pe care o dietă fără produse animale le aduce celor care o urmează, de la micșorarea nivelului colesterolului și a tensiunii arteriale, până la reducerea riscului dezvoltării unor boli cronice, precum afecţiunile cardiovasculare sau diabetul.

Studii anterioare au demonstrat că, de exemplu, consumul de lactate poate fi, contrar convingerilor răspândite, dăunător pentru sănătatea oaselor, iar consumul de lapte poate favoriza riscul apariţiei cancerului la prostată și poate crește riscul de deces. În ceea ce privește carnea, recent, experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii au încadrat produsele procesate din carne, precum mezelurile, cârnaţii sau slănina, în grupul care conţine cei mai periculoși factori de risc pentru cancer, unde intră inclusiv substanţe precum azbestul sau arsenicul. Carnea roșie (de miel, oaie, capră, vită, viţel, porc și cal) a fost încadrată în categoria factorilor „posibil cancerigeni pentru oameni”.

Beneficiile pe care veganismul le aduce sănătăţii personale sunt însoţite de o contribuţie benefică importantă pentru mediul înconjurător și pentru animale. Pe baza informaţiilor obţinute din studii știinţifice, iniţiatorii Veganuary punctează că reducerea consumului de alimente de origine animală contribuie la reducerea gazelor cu efect de seră, a consumului de energie, ajută la protejarea resurselor de apă, a animalelor sălbatice, a naturii și a spaţiilor împădurite.

Nu în ultimul rând, adoptarea unei alimentaţii vegane ajută la diminuarea suferinţelor trăite de animalele crescute ca să fie folosite pentru consum. Acesta este motivul cel mai invocat pentru care cei mai mulţi oameni au acceptat provocarea de a renunţa, timp de o lună, la produsele de origine animală.

„Când oamenii se înscriu la Veganuary, îi întrebăm care le este motivaţia, iar în ultimii doi ani animalele au fost motivul principal invocat de o majoritate, urmând, pe al doilea loc, sănătatea și, pe locul al treilea, mediul înconjurător. Există o creștere de la an la an a gradului de conștientizare și îngrijorare cu privire la cum tratăm, folosim și abuzăm animalele”, a declarat Clea Grady, marketing manager la Veganuary, pentru The Guardian.

Acesta este al treilea an în care are loc iniţiativa Veganuary. În primul an, circa 3.000 de persoane au participat la această provocare, iar anul trecut s-au înscris circa 12.800 de persoane. Anul acesta, organizatorii așteaptă ca numărul participanţilor să ajungă la 50.000. Mai mult, se estimează că circa jumătate dintre aceștia vor continua să mănânce vegetarian chiar și după sfârșitul lunii ianuarie.

Inclusiv Vivienne Westwood, faimoasă creatoare de modă și om de afaceri reputat, a acceptat provocarea de a renunţa la carne în luna ianuarie. „Vivienne a promis să încerce alimentaţia vegană în ianuarie pentru că salvarea planetei este mereu la modă”, scriu iniţiatorii Veganuary.

Foto: Jill Wellington | Pixabay