Un val de măsuri legislative luate împotriva proliferării tratamentelor homeopate a devenit recent vizibil în Europa. Alături de Franţa și de Germania, Spania este ţara care a contribuit cel mai recent la eforturile de înăsprire a reglementărilor pe baza cărora un produs ajunge să fie vândut ca medicament.

După câteva scandaluri publice legate de mai multe decese provocate de refuzul pacienţilor de a se trata cu medicamente și de automedicarea cu produse homeopate, ministrul sănătăţii din Spania a pornit o campanie pentru modificarea unei directive UE din 2001 care clasează produsele homeopate drept medicamente. Uniunea Europeană se arată reticentă la iniţiativă, scrie Politico, mai ales că francezii, germanii și spaniolii sunt încă, în foarte mare măsură, dispuși să plătească și să consume astfel de produse.

Ministrul María Luisa Carcedo pledează pentru aplicarea acelorași standarde privind aprobarea și pentru produsele homeopate ca și pentru medicamente. Dacă un producător dorește ca medicamentul său să fie vândut ca atare pe piaţă, acesta trebuie să treacă prin mai multe filtre de verificare a siguranţei și eficacităţii sale. Nu același lucru se întâmplă în cazul așa-numitelor medicamente homeopate.

Potrivit directivei UE din 2001 privind medicamentele pentru uz uman, „produsele medicinale homeopate” sunt eligibile pentru o procedură de înregistrare simplificată, dacă respectă câteva condiţii: să fie administrate pe cale orală sau externă; să nu aibă nicio indicaţie terapeutică pe pachet și să fie suficient de diluate cât să garanteze că sunt sigure.

„Pe cât de diluate sunt dovezile în favoarea homeopatiei, pe atât de mare pare să fie popularitatea lor”, scria The Lancet într-un editorial din anul 2005. Însă popularitatea tratamentelor homeopate pare să răspundă unei dorinţe mai pregnante a pacienţilor decât aceea de a avea garanţia caracterului știinţific al tratamentului pe care îl urmează. Pacienţii caută „o alternativă holistică la modelul medical centrat pe boală și catalizat de progresul tehnologic”, explica The Lancet. Furnizorii de produse sau tratamente homeopate sunt printre cei mai vocali susţinători ai unor astfel de alternative. Însă preţul migrării spre alternativa oferită de ei este mai mare decât pare la prima vedere.

În Spania, moartea Rosei Morillo a fost un semnal de alarmă naţional. Femeia, în vârstă de 41 de ani, care a murit de cancer de sân în anul 2017, refuzase chimioterapia și urmase mai multe tratamente homeopate în locul ei. Încă de când a descoperit un nodul la sân, Rosa a optat să nu apeleze la oncologie, ci la diverse tratamente alternative. În scurt timp, tumoarea a devenit de patru ori mai mare decât fusese la depistare. După un an, apăruseră deja metastazele osoase, iar după doi ani, biata femeie murea din cauza unor tumori nou-apărute în corpul său. „Dacă i-ar fi spus cineva sau dacă i-ar fi arătat grafic – așa cum se arată pe pachetele de ţigări – care avea să fie sfârșitul bolii ei, poate ar fi ales altă cale”, spunea sora femeii decedate.

La fel, și tatăl tânărului Mario Rodríguez consideră că incultura știinţifică este cea care l-a ucis pe fiul său. La doar 21 de ani, Mario a fost convins de un vindecător să abandoneze tratamentul medical pentru leucemie și să adopte în schimb un tratament pe bază de vitamine. Cuvintele pe care i le-a spus Mario înainte să moară au și acum un ecou tulburător pentru tatăl rămas în urmă: „Tată, am greșit.” Rămas să se confrunte cu suferinţa morţii fiului său, bărbatul spune că durerea este atât de mare, încât „ori te arunci pe fereastră, ori lupţi!” A ales să lupte și nu doar că l-a dat în judecată pe vindecătorul din cauza căruia i-a murit copilul, ci și înfiinţat o organizaţie pentru Protejarea Bolnavilor de Terapiile Pseudoștiinţifice (APETP), pentru că, spune el, „nu putem să știm de toate. E nevoie să existe mesaje care să contracareze minciunile acestor escroci”.

Ministerul Sănătăţii din Spania a elaborat un plan naţional împotriva pseudoterapiilor, în care citează numeroase studii care arată că tratamentele alternative pun în pericol viaţa pacienţilor care suferă de boli grave, ca urmare a respingerii sau a amânării tratamentului știinţific, ori pentru că tratamentele alternative luate împreună cu medicamentele convenţionale au agravat efectele secundare ale acestora.

Asociaţia Spaniolă a Medicilor Integrativi, care include și homeopaţi, a declarat prin avocatul său, Luis de Miguel Ortega, că „nu avem nicio dovadă că această persoană [Rosa Morillo, n.r.] a existat” și a solicitat ministerului un document prezentat la o întâlnire informală a miniștrilor de sănătate din Uniunea Europeană în care produsele homeopate erau catalogate ca fiind riscante pentru cetăţeni. Guvernul spaniol a refuzat cererea, motivând că documentul respectiv este unul de uz intern, în cadrul unei întâlniri internaţionale. Iar ministrul a promis să continue eforturile de combatere: „Ceea ce putem face este să menţinem presiunea ridicată, fiindcă modificarea directivei trebuie făcută la nivel european”, a spus Carcedo pentru El País.

În Franţa

Luna trecută, Ministerul francez al Sănătăţii a decis să nu mai compenseze tratamentele homeopate, invocând lipsa de suport știinţific al acestora. În prezent, 30% din costul tratamentelor homeopate este decontat de stat, prin sistemul de asigurări de sănătate. Autorităţile au hotărât însă diminuarea sprijinului la 15%, de la 1 ianuarie 2020, urmând ca, din 2021, statul să renunţe cu totul la compensarea acestor tratamente. Înalta Autoritate pentru Sănătate a recomandat această modificare la începutul anului, motivând că eficienţa medicamentelor este insuficientă pentru continuarea finanţării.

În septembrie anul trecut, Facultatea de Medicină din orașul francez Lille a anunţat că nu va mai oferi cursuri de licenţă în homeopatie. Anunţul venea pe fondul unei dezbateri naţionale pe tema utilităţii homeopatiei, relansată după ce, în luna martie, Le Figaro publicase o scrisoare deschisă, semnată de 124 de profesioniști în domeniul sănătăţii (ulterior extinsă la 3.337 de semnături), în care homeopatia era catalogată drept ineficientă, periculoasă și costisitoare pentru sistemul de asigurări sociale.

În Germania

Chiar și în Germania, ţara de origine a tradiţiei homeopate, prestigiul acestei pseudoterapii începe să aibă de suferit. După ce Franţa a anunţat că renunţă la decontarea reţetelor homeopate, Asociaţia Naţională a Medicilor care lucrează prin Casa de Asigurări (KVB), reprezentând peste 150.000 de medici și psihoterapeuţi din Germania, le-a cerut companiilor de asigurări să nu mai deconteze serviciile homeopate. „Nu avem dovezi știinţifice suficiente privind eficacitatea procedurilor homeopate”, a declarat Andreas Gassen, pentru Rheinische Post. „Dacă oamenii vor să apeleze la remedii homeopate, ar trebui să aibă acces la ele, dar nu subvenţionate din contribuţiile comunităţii”, a mai spus Gassen.

Circa 7.000 de medici homeopaţi sunt înregistraţi în Germania, mulţi medici fiind în paralel și homeopaţi. Dr. Edzard Erns, care a practicat homeopatia mai mulţi ani în cabinetul său, înainte să se aplece mai mult asupra știinţei și să devină activist anti-homeopatie, spunea că preţul considerabil mai ridicat al consultaţiilor homeopate constituie o motivaţie puternică pentru medicii germani.

„Ce observ eu mereu și mereu în Germania este existenţa unei confuzii între homeopatie și medicina naturistă și o transfigurare generalizată a naturii și a oricărui element care sună biologic/natural”, explică și Natalie Grams, fost homeopat. Grams intenţiona să scrie o carte în favoarea practicii, însă a fost deturnată de dovezile împotriva homeopatiei pe care le-a găsit în timpul documentării. Grams crede că popularitatea homeopatiei este o urmare a respectului profund al germanilor pentru natură, dar și a faptului că Germania este „leagănul homeopatiei”. Însă Grams este de părere că atitudinile încep să se schimbe. Deși recunoașterea, la nivel de stat, contribuie la reputaţia homeopatiei, „în ansamblu, homeopatia este văzută mai critic și atacul asupra statutului ei farmaceutic” contribuie la această viziune. Potrivit lui Grams, circa 55 de milioane de cutii de produse homeopate au fost vândute în Germania în anul 2008, între care 1,3 milioane au fost decontate prin sistemul de asigurări de stat.

Cel mult placebo

Homeopatia a apărut în secolul XVIII în Germania, unde medicul Samuel Hhanemann a emis pentru prima dată ipoteza că o boală se vindecă prin ceea ce a creat-o și că o diluare mai mare a substanţei active are beneficii mai mari decât forma mai concentrată a substanţei respective. Pe vremea aceea, tratamentele standard includeau hemoragia controlată, purgaţia (un precursor al detoxului modern, care presupune curăţarea internă prin vomitare, diureză sau clisme), iar operaţiile se soldau deseori cu decesul pacientului prin septicemie, fiindcă medicii nu aveau noţiunile de astăzi ale igienei.

Astăzi, medicina nu a rezolvat toate dilemele aferente organismului, însă știe suficient cât să nu acorde credit unei metode care, de 300 de ani, încă nu a reușit să își adune suport știinţific.

De altfel, cel mai mare studiu efectuat asupra eficacităţii homeopatiei, o metaanaliză pe 176 de studii privind tratarea a 68 de afecţiuni, nu a găsit nici măcar o singură dovadă în sprijinul acestei metode de tratament.

„Exceptând efectul placebo, nu am descoperit dovezi care să ne convingă de faptul că homeopatia poate trata afecţiunile respective“, a precizat profesorul Paul Glasziou. „Pot să înţeleg de ce Samuel Hahnemann (…) era nemulţumit de practicile medicinei din secolul XVIII, precum luarea de sânge și purgaţia, și de ce încerca să găsească variante mai bune. Dar cred că ar fi dezamăgit de cum a evoluat homeopatia”, a adăugat Paul Glasziou.

Dacă va mai avea homeopatia etape de parcurs în drumul său sau dacă acesta este capătul este greu de spus. E drept că Europa dă semne clare că începe să pună în mișcare aparatul său cel mai puternic: legislaţia la nivel de stat împotriva pseudoterapiilor. Însă producătorii de remedii homeopate nu se vor retrage fără luptă. În Franţa, care găzduiește cel mai mare producător de produse homeopate din lume – compania Boiron –, reprezentanţii acesteia au răspuns la anunţul privitor la sistarea compensării că „a-i priva pe francezi de libertatea de a-și alege tratamentele este complet inadecvat la cererile și nevoile pacienţilor”. Liderul firmei a anunţat chiar că va solicita o întâlnire cu președintele Emmanuel Macron, deoarece decizia ministrului sănătăţii pune în pericol sute de locuri de muncă. O campanie de contestare a schimbărilor privind politica de compensare a fost lansată de Boiron, de alte companii și de câteva grupuri de pacienţi și personal medical, încă de pe vremea când decizia ministerului era doar un zvon. Iar campania a reușit să strângă 1,2 milioane de semnături, informează Euronews.

E posibil însă ca ceasul să fi sunat deja pentru homeopatie. Primul pas a fost deja făcut: măsurile legislative au deschis ușa discuţiilor actualizate pe această temă, iar informaţia, dacă va fi supusă unui triaj critic sănătos, va contribui cu siguranţă la ridicarea nivelului de educaţie privind sănătatea al cetăţenilor.