Vitamina soarelui, „medicamentul pentru astm”

126

Vitamina D produsă de corp prin expunerea la razele soarelui ar putea ajuta la reducerea simptomelor produse de astm, arată un studiu britanic citat de BBC.

Cercetarea realizată în cadrul King's College din Londra a analizat efectul vitaminei asupra interleukinei-17, un compus chimic din organismul uman care face parte din sistemul imunitar şi care luptă împotriva infecţiilor din corp. Dacă nivelul său este însă prea ridicat, interleukina-17 poate crea probleme şi are implicaţii în cazurile de astm.

Rezultatele publicate în Journal of Allergy and Clinical Immunology a arătat că impactul vitaminei D a ajutat la reducerea nivelului de interlukin-17, atunci când aceasta a fost adăugată în probele de sânge ale 28 de pacienţi.

Profesorul cercetător Catherine Hawrylowicz susţine că persoanele cu un nivel mai mare de vitamina D deţin un control mai bun asupra afecţiunii astmatice. Ea a declarat pentru BBC că administrarea vitaminei D bolnavilor de astm ar putea ajuta la reducerea cantităţii de steroizi folosiţi în tratament, în cazul persoanelor care îşi pot ţine sub control afecţiunea. De asemenea, pacienţii care nu răspund la steroizi ar putea înlătura această rezistenţă la tratament tot cu ajutorul vitaminei D.

Tratarea pacienţilor bolnavi de astm folosind această metodă nu a fost încă testată. Echipa de cercetare derulează în acest moment experimente care să permită observarea impactului pe care expunerea la razele solare în scopul producerii vitaminei D îl poate avea asupra pacienţilor cu astm. Ei studiază efectele pe persoanele care au dezvoltat rezistenţă la tratamentul cu steroizi şi care produc chiar şi de şapte ori mai mult interlukină-17 decât ceilalţi pacienţi.