Studiu: Dormitul cu bebelușul îi crește de 5 ori riscul de moarte subită

57

Controversa privind dormitul părinţilor în același pat cu noii-născuţi a fost reaprinsă de o cercetare recentă, care indică faptul că bebelușii care dorm cu părinţii lor sunt de cinci ori mai predispuși la moarte subită decât cei care dorm în pătuţul lor.

Studiul condus de prof. Bob Carpenter de la London School of Hygiene and Tropical Medicine a descoperit că rezultatele erau valabile chiar și în condiţiile în care părinţii erau nefumători, ţinând cont de faptul că fumatul reprezintă principalul factor de risc în cazul morţii subite, scrie The Guardian.

 Descoperirile sunt semnificative pentru că cercetările au fost realizate pe bebeluși sub vârsta de trei luni ai căror părinţi sunt priviţi ca făcând parte din categoria cu cel mai scăzut risc să le moară noii-născuţi, întrucât nu fumează, iar mama nu a băut alcool și nu consumă substanţe ilicite.

Sindromul morţii subite la sugari (SMSS) reprezintă fenomenul prin care un nou-născut moare subit și căruia nici măcar o autopsie completă nu îi poate determina cauza. Aproximativ jumătate din numărul cazurilor de moarte subită se datorează faptului că părinţii dorm în același pat cu bebelușii, subliniază Carpenter.

Echipa lui de cercetare a examinat rezultatele a cinci studii precedente ale SMSS din Marea Britanie, desfășurate pe 1.472 de cazuri de bebeluși morţi în somn și 4.679 de bebeluși normali. Cercetătorii au concluzionat că 81% din numărul morţilor subite în rândul bebelușilor sub trei luni, ai căror părinţi nu prezintă factorii de risc menţionaţi, ar putea fi evitate dacă parinţii s-ar asigura că nou-născuţii dorm separat.

Aducerea unui bebeluș în pat pentru a-l hrăni și liniști e un lucru acceptabil, însă doar în condiţiile în care este dus înapoi în patul lui, a precizat Carpenter. Ministerul englez al Sănătăţii a cerut Institutului Naţional de Sănătate să urgenteze examinarea propriilor îndrumări acordate părinţilor, care presupun în prezent avertizări speciale doar în cazul părinţilor care fumează, beau alcool sau iau droguri.

„Moartea oricărui bebeluș e o tragedie", a afirmat el. „Punerea la culcare a bebelușilor într-un mod sigur reduce șansele acestora de a păţi ceva rău. Știm în mod cert că, în primele șase luni de viaţă, cel mai sigur loc pentru somnul unui bebeluș e pătuţul lui, așezat pe spate, în camera părinţilor", a conchis el.