I-ai da tot copilului tău?

1029

Probabil că mulţi dintre părinţi ar spune „da" fără să stea prea mult pe gânduri, pentru că își doresc să le ofere copiilor tot ce le-a lipsit lor în copilărie. Unii ar spune însă „nu" și, cu atât mai surprinzător este răspunsul, cu cât vorbim de părinţi cu averi fabuloase, cum e, de exemplu, cazul lui Bill Gates, John Roberts, Michael Bloomberg sau Jackie Chan.

Aproape 77 de miliarde de dolari. Aceasta este averea estimată a lui Bill Gates, fondatorul Microsoft. Suma adunată îl plasează pe primul loc în topul miliardarilor lumii, alcătuit de Forbes. Însă nu plănuiește să le lase moștenire miliarde de dolari copiilor săi, după cum a dezvăluit el într-o conferinţă TED în Vancouver. Acest lucru nu înseamnă însă că nu va investi în educaţia lor, ci doar că astfel le va oferi privilegiul de a munci și a se bucura de rodul lucrării lor. „Nu, nu vor avea așa ceva (referindu-se la averea de miliarde de dolari). Ei trebuie să simtă că munca lor este semnificativă și importantă”, a declarat Gates, citat de Wired. În schimb, majoritatea averii strânse va fi donată către Fundaţia Bill & Melinda Gates. „Vrem să găsim un echilibru ca să aibă libertatea de a face orice, dar nu ca și cum banii ar fi aruncaţi spre ei, astfel încât să poată ieși și să nu facă nimic.”

Gates nu este însă singurul care plănuiește să nu își „răsfeţe” copiii cu averea impresionantă. De fapt, el a fost inspirat să recurgă la această metodă de un articol scris de afaceristul Warren Buffett. Acesta din urmă plănuiește să doneze majoritatea averii sale în scopuri caritabile și să lase doar o mică parte moștenire copiilor săi. „Vreau să le dau copiilor mei suficient cât să simtă că pot face orice, dar nu suficient încât să nu aibă chef să facă nimic”, spunea magnatul, citat de India Times.

CEO-ul companiei Appliances Online, John Roberts, are o avere estimată la 500 de milioane de lire sterline, scrie The Guardian. Cu toate acestea, nu plănuiește să le ofere moștenire copiilor săi suma fabuloasă pe care a strâns-o. Același gând îl are și actorul Jackie Chan, care declara că dacă fiul său „este capabil, poate să își câștige propriii bani. Dacă nu, atunci îi va irosi pe ai mei.” Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, plănuiește, de asemenea, să doneze propria avere către fundaţia sa de caritate, scrie Business Insider. Iar lista magnaţilor care nu le vor oferi ca moștenire averile impresionante copiilor poate fi continuată cu producătorul de filme George Lucas, John Arnold, fondatorul Centaurus Energy sau Pierre Omidayr, fondatorul Ebay.

Procedează corect? Procedează greșit?

„Atunci când le dăm copiilor noștri tot ce își doresc (pentru că toţi ceilalţi au), le accelerăm copilăria: avem copii de șase ani dependenţi de tehnologie, care merg cu iPod-urile și iPhone-urile după ei fără limite; fii de 11 ani care joacă Assasin’s Creed cu bătălii sângeroase pe internet cu străini, în loc să bată mingea afară, și fiice de 13 ani care își fac cumpărăturile de la Victoria’s Secret, (…) arătând mult mai în vârstă decât sunt de fapt”, scrie autoarea Kirsten Welch pe blogul We Are That Family.

De ce părinţii încearcă să le ofere copiilor tot ceea ce le cer? Doar câteva dintre motivele enunţate de Welch se referă la dorinţa acestora de a le oferi „viaţa pe care ei nu au avut-o”, ori pentru că au impresia că un „da” îi va face pe copii să se simtă iubiţi, iar un „nu” i-ar putea răni. Uneori, părinţii nu se gândesc la implicaţiile gestului lor de a le oferi totul copiilor, iar alteori au impresia că în acest mod îi ajută să se integreze „pentru că e dificil să fii diferit”.

Bogăţia părinţilor este însă uneori o povară prea greu de cărat de copii lor. A demonstrat-o un caz recent, în care un fiul de 16 ani al unei familii înstărite, care s-a bucurat de privilegiul de a i se permite orice, a omorât patru persoane. Ethan Couch avea o alcoolemie de trei ori mai mare decât limita legală în momentul în care se afla la volanul mașinii cu care a provocat accidentul. Pedeapsa propusă de procurori a fost condamnarea pe 20 de ani, însă tânărul a scăpat de închisoare după ce avocaţii săi au argumentat că băiatul suferă de „affluenzza”, o condiţie socială care îl transformă într-o victimă a bogăţiei.

De altfel, părinţii lui Ethan nu l-au sancţionat pentru comportamentele lui necorespunzătoare anterioare și chiar i-au permis să conducă mașina la 13 ani, o vârstă la care, în mod legal copiii nu au încă dreptul să facă acest lucru. Avocaţii tănărului au cerut să i se acorde tratament, în locul închisorii, deoarece acţiunile sale sunt o consecinţă a educaţiei primite în familie. Drept urmare, Ethan s-a ales cu o „pedeapsă” constând într-o perioadă de consiliere la un centru privat. Totul pe banii părinţilor.

Cum reacţionezi în faţa lui „vreau”

În faţa dorinţelor copiilor, părinţii trebuie să înveţe să spună uneori și „nu”, oricât de dificil ar părea. Uneori, copiii vor cere anumite lucruri doar pentru că le-au văzut la prietenii lor. Însă, așa cum sugera Welch, „este în regulă să îţi dorești lucruri, dar este o diferenţă mare între a primi ceva pentru că îţi place acel ceva și a-l primi pentru că dorești să fii plăcut”.

De asemenea, copiii pot învăţa foarte multe atunci când sunt expuși unor realităţi care îi învaţă că lumea se confruntă cu probleme mult mai mari decât dorinţa lor de a avea cele mai în vogă lucruri. De exemplu, soţia lui Bill Gates, Melinda, povestea despre excursia în Tanzania, în care a fost însoţită de fiica sa mai mare, Jen, scrie Wired. Aici, tânăra a putut afla mai multe despre cât de dificilă este situaţia fetiţelor din regiune care nu au acces la educaţie.

Pe de altă parte, copiii ar trebui să fie încurajaţi să fie generoși cu ceilalţi. Prin cunoașterea unor aspecte mai puţin plăcute ale vieţii, aceștia pot învăţa să empatizeze cu cei aflaţi în suferinţă și să dezvolte o capacitate de reacţie în faţa acestor situaţii, sugerează Deborah Spaide, fondatoarea unei asociaţii americane de încurajare a voluntariatului în rândul copiilor.

De asemenea, copiii pot fi încurajaţi să își pună mintea la contribuţie pentru a câștiga propriii bani. Kristin Johnson, împreună cu soţul ei, i-au îndemnat pe copiii lor să își deschidă un stand cu limonadă pentru a-și face rost de bani de buzunar, scrie Web MD.