Hollywoodul criticat pentru că vrea să introducă vampiri în Biblie

699

    Actorul Will Smith va interpreta rolul principal în Legenda lui Cain, o nouă producţie hollywoodiană, despre Cain, cunoscutul fratricid biblic, fiul lui Adam şi al Evei. De data aceasta, Cain va fi vampir. Mai multe grupuri de creştini au protestat deja împotriva proiectului pe care îl consideră un sacrilegiu.

    Dracula 2000, o altă producţie cinematografică, îl prezenta pe Iuda Iscarioteanul drept primul vampir care a existat vreodată şi explica legendara aversiune a vampirilor faţă de argint prin faptul că Iuda nu suporta argintul (aluzie la vânzarea lui Iisus pentru 30 de monede de argint).

    Cain a fost prezentat prima dacă ca vampir în anul 1991, odată cu apariţia jocului video White Wolf. Sam Chupp şi Andrew Greenberg au publicat apoi, în 1993, Book of Nod (Cartea cetăţii Nod), o versiune apocrifă a istoriei biblice a lui Cain, în care acesta îşi ucide fratele nu din invidie, ci din dorinţa de a-i jertfi lui Dumnezeu ceea ce iubea mai mult – pe fratele său. În versiunea apocrifă, Cain era condamnat să cutreiere lumea ca vampir.

    Conexiunile dintre vampiri şi Biblie sunt mult mai vechi, conform Religion Dispatches Magazine. Poveştile cu vampiri şi vârcolaci provin din folclorul est-european. În epoca iluministă, vampirologii au devenit interesaţi de identificarea originii vampirilor. Unii dintre ei au spus că vampirii există încă din antichitate. În 1746, cercetătorul biblic Augustine Calmet, spunea, în contextul temerilor cu privire la atacurile vampirilor, care deveniseră un fenomen în Europa de Est, că nu există informaţii despre vampiri în sursele antice. Totuşi, la începutul secolului al XX-lea, Montague Summers, autor şi cleric englez, cunoscut pentru studiile sale despre vampiri şi vârcolaci, afirma că există aluzii la vampiri pretutindeni în Biblie.

    Este cunoscută predilecţia realizatorilor de la Hollywood de a aduce pe ecrane diferite istorii preluate din Biblie, dar adaptate culturii pop sau mentalităţilor şi preocupărilor postmoderne. O altă producţie recentă, Legion (Legiunea), îl aducea în prim-plan pe arhanghelul Mihail, venit pe Pământ să salveze lumea de îngerii trimişi de Dumnezeu să o distrugă. Faptul că Mihail luptă cu mitraliere şi seamănă mai degrabă cu Rambo, decât cu personajul biblic sunt câteva detalii relevante despre conţinutul filmului. Filmul a atras numeroase critici din partea creştinilor, deranjaţi de faptul că Dumnezeu este prezentat ca personaj negativ.

    Creştinii care protestează împotriva unor pelicule care denaturează istoriile biblice se referă adeseori la porunca lui Dumnezeu din cartea Apocalipsei: „Mărturisesc oricui aude cuvintele prorociei din cartea aceasta că, dacă va adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu îi va adăuga urgiile scrise în cartea aceasta. Şi dacă scoate cineva ceva din cuvintele cărţii acestei prorocii, îi va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vieţii şi din cetatea sfântă, scrise în cartea aceasta" (22:18,19).

    Heather Hendershot analizează în cartea Shaking the World for Jesus relaţia dintre creştinism şi cultura pop. Ea atrage atenţia asupra faptului că grupările evanghelice americane recurg tot mai mult la elemente specifice culturii pop pentru a câştiga atenţia publicului. Consecinţa este relativismul moral, întrucât tinerii spectatori nu mai fac diferenţa între istoria biblică şi ficţiunea de pe micul sau marele ecran, unde eroii de sorginte biblică acţionează după principii hollywoodiene.

    Critici severe din partea Vaticanului a primit şi seria Twilight, imaginarul ocult al filmului „reprezentând un vid moral mult mai periculos decât orice alt mesaj deviant", conform monseniorului Franco Perazzolo, membru al Consiliului Pontifical pentru Cultură.

Niciun articol afișat