Viaţa ta sub influenţa muzicii

1212

Muzica are efecte nebănuite asupra ascultătorului și îi influenţează în mod inedit stările trăite și activităţile practicate pe acordurile sale.

Productivitate

Cei care ascultă muzică în timp ce prestează activităţi repetitive sau plictisitoare au de câștigat, au observat experţii de la Universitatea din Birmingham. „Studiile arată că muzica este de folos în creșterea eficienţei în acest tip de muncă, chiar și atunci când intră în competiţie cu condiţiile nefavorabile produse de zgomotul mașinăriilor”, notează autorii în jurnalul Applied Ergonomics.

Pentru eficienţă maximă, este recomandat ca melodiile să nu aibă versuri cântate, iar dacă acestea există, cuvintele să fie „cunoscute sau plictisitoare”, punctează, pe baza dovezilor știinţifice, dr. Joanne Cantor, directoarea Centrului de Cercetare în Comunicare la Universitatea din Wisconsin, Madison, într-un articol pentru Psychology Today. De asemenea, muzica ce transmite optimism și ascultarea ei mai degrabă în reprize decât constant pot aduce un plus de performanţă în rezolvarea unei atribuţii mai puţin interesante, pentru că astfel „muzica poate face sarcina să pară mai puţin plictisitoare și de asemenea poate spori gradul de entuziasm și alertă”, menţionează experta.

Motivare

Aleasă cu grijă, muzica îi poate da ascultătorului un plus de putere și încredere, potrivit unui studiu coordonat de experţii de la Școala de Management Kellog. Într-unul dintre experimentele lor, o parte dintre voluntari au ascultat melodii motivante, iar ceilalţi unele mai liniștitoare. Apoi fiecare participant a fost întrebat dacă, în cadrul unei dezbateri, ar alege să fie primul sau ultimul care își prezintă punctul de vedere. „Un lucru pe care îl știm din cercetările anterioare este că oamenii care se simt puternici au tendinţa de a face prima ofertă într-o negociere. În esenţă, puterea înseamnă înclinaţie spre a reacţiona, a prelua conducerea într-o anumită situaţie”, a explicat unul dintre autorii studiului, Derek Rucker, profesor de marketing.

Iar rezultatele au arătat că numărul voluntarilor care au ascultat muzică motivantă, care transmite putere, și care au ales să intre primii în dezbatere a fost aproape dublu, comparativ cu cei care au ascultat muzică liniștitoare. „La fel cum sportivii profesioniști ascultă muzică motivantă înainte de a intra pe teren, pentru a-i ajuta să intre într-o stare de spirit puternică, poţi încerca această metodă în anumite situaţii în care vrei să te simţi încurajat”, punctează prof. Rucker.

Într-un experiment ulterior, experţii au vrut să afle ce melodii au un puternic impact motivaţional asupra ascultătorilor. În acest sens, ei s-au concentrat asupra impactul basului în acest sens și au observat că un bas puternic are o putere mai mare de motivaţie, comparativ cu unul slab. „Probabil suntem construiţi să asociem tonurile în plină expansiune cu obiecte și experienţe puternice”, explică autorii.

Alinare

Muzica, în special cea tristă, melancolică, este un bun tratament în momentele de nefericire, potrivit unui studiu publicat de experţii de la Universitatea Freie, din Berlin, în jurnalul PLOS One. Autorii au observat că, cel mai adesea, ascultarea unor astfel de piese a declanșat o stare de nostalgie „care este o emoţie dulce-amăruie, este foarte complexă și parţial pozitivă. Acest lucru ajută la explicarea motivului pentru care muzica tristă este atât de interesantă și plăcută pentru oameni”, a declarat coautoarea studiului, Lilla Taruffi pentru Huffington Post.

Concluziile sunt acelea că muzica tristă oferă o consolare ascultătorului și poate contribui pozitiv la starea sa de bine. „Oamenii apelează la muzică tristă pentru alinare și pentru a face faţă sentimentelor negative, dar și pentru plăcere. (Muzica tristă) are potenţialul de a regla stările și emoţiile negative, precum și de a oferi consolare… În acest sens, muzica poate juca un rol în starea de bine”, punctează Taruffi, pentru TODAY.

Potrivit studiului, muzica tristă aduce 4 mari beneficii: posibilitatea ascultătorului de a da frâu liber imaginaţiei, pe acordurile melodiei; temperarea emoţiilor, prin ascultarea muzicii; empatizarea cu experienţa evocată de interpretul melodiei și trăirea pe moment a unor emoţii negative transmise de melodie, fără a suferi consecinţele lor în viaţa reală.

Antrenare

Muzica este un aliat de nădejde în timpul activităţii fizice, în special în cadrul unor antrenamente ce presupun un ritm (de exemplu alergat sau canotaj), pentru că poate prelua o parte a sarcinii de mișcare. Asta pentru că sunetul ajunge, de la ureche, în „zona motrică suplimentară” și se combină cu activitatea desfășurată de creier, care îţi indică momentul când trebuie să te miști, a explicat psihologul Tom Stafford, pentru BBC. Astfel, muzica ne ajută să ţinem ritmul prin semnalul extern de sincronizare transmis. De asemenea, ascultarea muzicii în timpul antrenamentului distrage atenţia de la durere și oboseală și ajută la creșterea rezistenţei și a stării de spirit.