Ce sabotează statisticile cu privire la violenţa asupra copiilor

781

Unul din trei români și-a bătut copilul în ultimul an și 88% dintre copiii loviţi spun că bătaia i-a făcut să se simtă neînţeleși.

Acestea sunt singurele statistici de pe parcursul unui documentar HotNews care surprinde opinii foarte clar conturate împotriva zicalei „Bătaia e ruptă din Rai”.

Pentru cei 20% dintre părinţi care sunt de acord cu folosirea violenţei în educaţie, statisticile nu ar fi probabil de prea mult folos. Argumentele împotriva violenţei rămân, de cele mai multe ori, „ascunse la vedere”.

Citește și: De ce pedepsirea fizică a copiilor nu este cea mai bună metodă de disciplinare

O analiză statistică întreprinsă de UNICEF și intitulată exact așa „Ascuns în văzul tuturor” relevă realitatea tulburătoare a violenţei cu care un număr impresionant de copii din întreaga lume sunt forţaţi să se confrunte.

Prevalenţa „șocantă” (cum a fost calificată de specialiștii ONU) a fenomenului își circumscrie violenţa emoţională, fizică și abuzul sexual. „Nu am știut până acum cât de extinsă este problema,” a declarat vicepreședintele executiv al UNICEF, Geeta Rao Gupta.

Citește și: Abuzul asupra copiilor le afectează creierul

Potrivit raportului alcătuit de agenţia aparţinând ONU, circa o cincime din victimele crimelor, la nivel global, în 2012 aveau sub 20 de ani.  UNICEF spune și că aproape 1 din 10 fetiţe din lume a fost violată sau abuzată sexual în vreun fel. Cu toate acestea, se consideră că numărul de cazuri raportate reflectă doar o mică parte din cazurile de violenţă.

Ce sabotează statisticile? Experţii spun că discrepanţele apar pentru că 54% dintre asistenţii sociali nu evaluează corect cazurile de violenţă, iar 60% dintre părinţi consideră că o palmă sau trasul de păr nu reprezintă acte de violenţă asupra micuţilor.

Citește și: Cum îi îmbătrânește violenţa pe copii

Datele UNICEF arată că, atunci când un copil face ceva greșit, prima reacţie a 54% dintre părinţi este aceea de a ridica vocea, iar 11% dintre părinţi pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr, potrivit unui comunicat al organizaţiei.

Citește și: Pedeapsa fizică ca măsură de disciplinare ar trebui incriminată?

Specialiștii subliniază în raport că violenţele pot fi evitate și că lupta trebuie să înceapă în familii, deși nu se oprește acolo. Și guvernele trebuie să ia măsuri.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) Ioana Liana Cazacu și reprezentanta UNICEF în România Sandie Blanchet au semnat joi un acord de parteneriat destinat prevenirii violenţei asupra copiilor, informează Agerpres.