Stresul se moștenește

1104

Stresul suferit de mamă ar putea influenţa comportamentul emoţional al copiilor la maturitate, arată un studiu israelian, citat de Medical News Today.

Oamenii de știinţă de la Universitatea din Haifa, Israel, au efectuat un experiment pe animale pentru a observa modul prin care stresul experimentat de părinte afectează generaţiile următoare. Ei au folosit șoareci-femele de laborator dintre care o parte au fost supuse unor proceduri care au cauzat apariţia stresului cronic, înainte de împerechere. Totodată, cercetătorii s-au concentrat asupra activităţii genei CRF1, care activează secreţia de hormoni asociaţi stresului și anxietăţii, în momentele de tensiune.

Procedura de provocare a stresului anterior conceperii a determinat o creștere a nivelului de expresie a genei CRF1 în cortexul frontal al șoarecilor, regiune responsabilă de reglarea emoţiilor și de abilitatea de a lua decizii. Mai mult, creșterea a putut fi observată și la nivelul ovulelor femelelor.

La naștere, puii mamelor supuse stresului au înregistrat un nivel crescut al expresiei genei CRF1 și, totodată, au putut fi sesizate diferenţe de comportament, în raport cu animalele născute de șoarecii nestresaţi.

Cercetătorii punctează că nivelul expresie genei este dependent de experienţele stresante la care a fost expusă mama, dar și de sexul și de stresul cu care se confruntă puii. Ei au observat, de exemplu, că puii de sex feminin ai mamelor stresate au înregistrat o creștere a expresiei genei CRF1 numai atunci când, la rândul lor, au fost expuși unor situaţii stresante.

Experţii au observat încă din studiile lor anterioare, efectuate atât pe animale, cât și pe subiecţi umani, că stresul experimentat de mamă poate avea influenţe asupra copiilor, chiar dacă evenimentele tensionate au avut loc înainte de conceperea fătului.