A fost odată ca niciodată o prinţesă pe nume Emily. Ea avea trei ani, păr lung, castaniu și locuia împreună cu părinţii și frăţiorul ei în Toronto. Desigur, nu era o prinţesă adevărată, dar pentru mami și tati era cea mai frumoasă prinţesă. Ca oricărei fetiţe, îi plăceau rochiile roz, unghiile colorate și să aibă părul cât mai lung. Dar atunci când părinţii i-au arătat poze cu copii care au fost atacaţi de zmeul numit „cancer", cărora le-a căzut părul, Emily a luat o hotărâre care i-a uimit pe toţi.

Emily s-a născut având mult păr pe cap, atât de mult, încât asistenta, care a ajutat la naștere, a dus-o pe furiș să o vadă și restul asistentelor. Părul a continuat să crească și familia povestește cât de greu era să o convingă să-i taie măcar vârfurile. După ce a împlinit 3 ani însă, părul ei era prea lung ca să se poată juca și alerga în voie, astfel, părinţii au decis să o tundă scurt și să doneze părul pentru peruci destinate copiilor bolnavi de cancer.

Filmul preferat a lui Emily este „Tangled”, care este povestea unei prinţese pe nume Rapunzel, care are părul atât de lung, încât coboară dintr-un turn înalt pe el. Așa că nu este de mirare că micuţa Emily nu voia nici în ruptul capului să fie tunsă. Atunci, părinţii ei i-au povestit despre cancer și despre cum copiii care se îmbolnăvesc își pierd părul și au nevoie de peruci. I-au explicat apoi că din părul ei, dacă îl tunde destul de scurt, se poate face o perucă pentru un copil, care ar putea să zâmbească din nou datorită darului ei. Emily a devenit imediat entuziasmată de posibilitate de a-și „împărţi părul” cu o altă fetiţă.

„Uneori, copiii se îmbolnăvesc. Și le cade părul. Și asta e foarte foarte trist”, povestește micuţa în scurtul documentar filmat de tatăl ei. Mama i-a făcut o programare la stilistul L’Oreal Matthew Collins, sau „unchiul Matthew”, dar Emily nu a vrut să meargă singură. A trebuit să fie însoţită de păpușa Rapunzel, care a fost tunsă prima.

„Cred că unchiul Maffew este cel mai bun frizer din lume”, spune Emily cu convingere.

După ce părul i-a fost măsurat, Matthew i-a tuns fiecare șuviţă în parte și le-a pus deoparte, apoi i-a aranjat noua tunsoare a micuţei. Și ca în orice poveste cu prinţese, are loc o schimbare miraculoasă. Emily este la fel de frumoasă ca înainte, iar un alt copil zâmbește larg.

„Nu vreau să fie niciun copil trist, pentru că nu are păr. Vreau să le dau părul meu.” Emily împachetează șuviţele de aproximativ 18 cm și le pune într-un plic pe care lipește timbre și inimioare. Plicul este apoi trimis la salonul 360 Hair din British Columbia, care lucrează împreună cu Canadian Cancer Society. Aceștia oferă peruci gratis pentru bolnavii de cancer cu vârsta sub 19 ani.

Povestea lui Emily, documentată de tatăl ei, un producător de film, este o poveste care ne inspiră să facem bine, oricât de puţin, să trăim fericiţi, chiar dacă nu până la adânci bătrâneţi.

Foto: captură Vimeo