Studiu: A oferi ajutor are același efect ca ciocolata, sexul și banii

459

Este mai ferice să dai decât să primeşti. O confirmă oamenii de știinţă de la Universitatea California, care spun că a oferi sprijin celorlalţi este o experienţă care produce plăcere, crește sentimentul de fericire și scade nivelul de stres, informează Daily Mail.

În timpul experimentelor, cercetătorii au notat că subiecţii care i-au ajutat pe cei dragi au experimentat emoţii pozitive asociate în mod normal cu ciocolata, sexul sau banii.

„Când oamenii vorbesc despre căi prin care sprijinul social le face bine la sănătate, presupun în mod obișnuit că beneficiile vin din sprijinul pe care îl primim de la ceilalţi," detaliază Naomi Eisenberger, coordonatorul studiului. „Totuși se pare că unele dintre beneficiile sprijinului social provin din faptul că noi îi ajutăm pe ceilalţi," notează cercetătoarea.

În timpul studiului, oamenii de știinţă au ţinut sub observaţie 20 de cupluri heterosexuale. Experimentul a constat în aplicarea de eletroșocuri dureroase bărbaţilor, în timp ce femeilor li se măsurau schimbările în fluxul sanguin legat de activitatea neuronală, cu ajutorul imagisticii funcţionale prin rezonanţă magnetică.

În unele dintre cazuri, femeilor li se permitea să își ajute partenerul, ţinându-l de mână în timpul experimentului. În alte ocazii, ele erau forţate să se uite în timp ce partenerii primeau elecroșocurile.

Rezultatele cercetătorilor au arătat că, în cazul femeilor care au putut să își ajute partenerii, regiunile cerebrale asociate recompensei au fost activate. În cazurile în care femeile nu au putut contribui la ameliorarea situaţiei partenerilor, activitatea în aceste regiuni ale creierului a înregistrat o scădere.

„Una dintre aceste regiuni, striatul ventral, se activează de obicei ca răspuns la recompense simple precum ciocolata, sexul și banii," a explicat Eisenberger.

„Faptul că și acordarea ajutorului activează această regiune a creierului sugerează că sprijinul ar putea fi procesat de creier ca o experienţă care recompensează," a adăugat cercetătoarea.

Același studiu, publicat de Psychosomatic Medicine, sugerează că a oferi cuiva ajutorul poate reduce stresul. Cercetătorii au observat un model de activitate neurală în zona septală care, pe lângă faptul că este un centru al plăcerii, joacă și un rol important în reducerea stresului.

„Aceste date sugerează că a oferi ajutor cuiva, poate să reducă stresul persoanei care ajută," a conchis Eisenberger.

(Foto: Dreamstime)