Cercetătoarea americană distinsă cu un premiu Nobel pentru chimie, Frances Arnold, și-a retras cel mai recent articol, scris chiar pe tema datorită căreia a primit Nobelul împreună cu George P. Smith și Gregory Winter.
Cercetarea pe care Frances Arnold, George P. Smith și Gregory Winter au efectuat-o asupra enzimelor, în anul 2018, le-a adus celor trei oameni de știinţă un premiu Nobel. Ulterior, Frances Arnold a publicat un alt articol, rezultat în urma unei colaborări cu alţi cercetători, însă privind tot sinteza enzimatică a beta-lactamelor, în revista Science în mai 2019. Studiul a fost retras, deoarece rezultatele nu au putut fi reproduse, iar autorii au constatat că le lipsesc date brute dintr-un caiet de laborator.
Reproducerea este o parte esenţială a validării experimentelor știinţifice. Dacă un experiment este un succes, ne-am aștepta să fie obţinute aceleași rezultate de fiecare dată când este realizat.
Vestea retragerii studiului a fost făcută publică chiar de Frances Arnold, printr-o postare pe Twiter, pe 2 ianuarie. „Ca prim tweet legat de muncă pe anul acesta, sunt dezolată să anunţ că am retras lucrările de anul trecut despre sinteza enzimatică a beta-lactamelor. Lucrarea nu a putut fi reprodusă”, a spus prof. Arnold.
„Este dureros să recunosc, dar e important să fac acest lucru. Îmi cer scuze tuturor. Am fost un pic ocupată când a fost predat articolul și nu mi-am făcut treaba bine.”
În aceeași zi, revista Science a publicat o notă care subliniază motivul pentru care ar fi retrasă lucrarea, la care prof. Arnold a fost coautor cu Inha Cho și Zhi-Jun Jia. „Eforturile de a reproduce lucrarea au arătat că enzimele nu catalizează reacţiile anunţate.
Examinarea atentă a caietului de laborator al primului autor a dezvăluit apoi lipsa unor note și date brute pentru experimentele-cheie. Prin urmare, autorii retrag studiul.”
Acest anunţ, nota BBC, este doar un exemplu recent al „crizei de reproductibilitate” cu care se confruntă știinţele.
În octombrie 2018, revista Nature a scris în ediţia sa online că există „tot mai multe îngrijorări cu privire la imposibilitatea de a reproduce rezultatele obţinute în experimentele altui cercetător.”
Un sondaj realizat anterior de jurnalul Nature a descoperit că mai mult de două treimi dintre cercetători au încercat și nu au reușit să reproducă experimentele unui alt om de știinţă.
Reacţia la tweet-urile prof. Arnold a fost în mare parte pozitivă, în timp ce colegii ei i-au lăudat onestitatea.
„Aș dori să îmi exprim respectul pentru că aţi adus acest lucru în atenţia tuturor. Acest lucru arată că oricine poate face o greșeală sinceră și că a acţiona pentru a o corecta este cel mai bun răspuns. Mulţumesc”, a scris Dominique Hoogland, cercetător la King’s College London.
Prof. Arnold este un inginer chimist foarte respectat, iar activitatea sa de pionierat în domeniul „evoluţiei direcţionate” i-a adus în 2016 premiul pentru tehnologie al mileniului, în valoare de 1 miliard de euro. De asemenea, ea este în consiliul de administraţie al companiei Alphabet, care deţine Google.