Cercetătoare distinsă Nobel, nevoită să își retragă un studiu

594
Cele mai crezute scenarii apocaliptice
Cele mai crezute scenarii apocaliptice

Cercetătoarea americană distinsă cu un premiu Nobel pentru chimie, Frances Arnold, și-a retras cel mai recent articol, scris chiar pe tema datorită căreia a primit Nobelul împreună cu George P. Smith și Gregory Winter.

Cercetarea pe care Frances Arnold, George P. Smith și Gregory Winter au efectuat-o asupra enzimelor, în anul 2018, le-a adus celor trei oameni de știinţă un premiu Nobel. Ulterior, Frances Arnold a publicat un alt articol, rezultat în urma unei colaborări cu alţi cercetători, însă privind tot sinteza enzimatică a beta-lactamelor, în revista Science în mai 2019. Studiul a fost retras, deoarece rezultatele nu au putut fi reproduse, iar autorii au constatat că le lipsesc date brute dintr-un caiet de laborator.

Reproducerea este o parte esenţială a validării experimentelor știinţifice. Dacă un experiment este un succes, ne-am aștepta să fie obţinute aceleași rezultate de fiecare dată când este realizat.

Vestea retragerii studiului a fost făcută publică chiar de Frances Arnold, printr-o postare pe Twiter, pe 2 ianuarie. „Ca prim tweet legat de muncă pe anul acesta, sunt dezolată să anunţ că am retras lucrările de anul trecut despre sinteza enzimatică a beta-lactamelor. Lucrarea nu a putut fi reprodusă”, a spus prof. Arnold.

„Este dureros să recunosc, dar e important să fac acest lucru. Îmi cer scuze tuturor. Am fost un pic ocupată când a fost predat articolul și nu mi-am făcut treaba bine.”

În aceeași zi, revista Science a publicat o notă care subliniază motivul pentru care ar fi retrasă lucrarea, la care prof. Arnold a fost coautor cu Inha Cho și Zhi-Jun Jia. „Eforturile de a reproduce lucrarea au arătat că enzimele nu catalizează reacţiile anunţate.

Examinarea atentă a caietului de laborator al primului autor a dezvăluit apoi lipsa unor note și date brute pentru experimentele-cheie. Prin urmare, autorii retrag studiul.”

Acest anunţ, nota BBC, este doar un exemplu recent al „crizei de reproductibilitate” cu care se confruntă știinţele.

În octombrie 2018, revista Nature a scris în ediţia sa online că există „tot mai multe îngrijorări cu privire la imposibilitatea de a reproduce rezultatele obţinute în experimentele altui cercetător.”

Un sondaj realizat anterior de jurnalul Nature a descoperit că mai mult de două treimi dintre cercetători au încercat și nu au reușit să reproducă experimentele unui alt om de știinţă.

Reacţia la tweet-urile prof. Arnold a fost în mare parte pozitivă, în timp ce colegii ei i-au lăudat onestitatea.

„Aș dori să îmi exprim respectul pentru că aţi adus acest lucru în atenţia tuturor. Acest lucru arată că oricine poate face o greșeală sinceră și că a acţiona pentru a o corecta este cel mai bun răspuns. Mulţumesc”, a scris Dominique Hoogland, cercetător la King’s College London.

Prof. Arnold este un inginer chimist foarte respectat, iar activitatea sa de pionierat în domeniul „evoluţiei direcţionate” i-a adus în 2016 premiul pentru tehnologie al mileniului, în valoare de 1 miliard de euro. De asemenea, ea este în consiliul de administraţie al companiei Alphabet, care deţine Google.

Niciun articol afișat