6 super-uleiuri pentru gătit

656

Huffington Post propune o listă cu unele dintre cele mai sănătoase şi nutritive uleiuri din lume, folosite la gătit, în salate, sau sosuri. Un ulei sănătos are un nivel cât mai mic de grăsimi saturate, combinat cu o cantitate mare de grăsimi mononesaturate sau polinesaturate. De asemenea, unele tipuri conţin nutrienţi precum acizi graşi de omega 3 sau omega 6.

Ulei de migdale: grăsimi saturate – 7%, grăsimi mononesaturate – 65%, grăsimi polinesaturate – 28%. Cu un nivel atât de ridicat de grăsimi nesaturate şi unul mic de grăsimi saturate, uleiul de migdale este una dintre cele mai sănătoase opţiuni de pe piaţă.

Ulei de avocado: grăsimi saturate – 17%, grăsimi mononesaturate – 65%, grăsimi polinesaturate – 18%. Uleiul de avocado este puţin mai bogat în grăsimi saturate decât majoritatea uleiurilor pe bază de oleaginoase, dar prezintă un beneficiu în prevenire a problemelor gingivale.

Ulei de nuci: grăsimi saturate – 9%, grăsimi mononesaturate – 24%, grăsimi polinesaturate – 67%. Uleiul de nuci este o sursă foarte bună atât de acizi graşi de omega 3, cât şi de omega 6, care protejează inima şi scad riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer.

Uleiul de măsline extra virgin: grăsimi saturate – 14%, grăsimi mononesaturate – 78%, grăsimi polinesaturate – 8%.C el mai cunoscut dintre uleiurile sănătoase, uleiul de măsline extra virgin este faimos pentru rolul său de protecţia a inimii prin creşteres colesterolului bun, HDL. De asemenea, unele studii sugerează că ar avea un rol în scăderea riscului de cancer.

Ulei de seminţe de struguri: grăsimi saturate – 10%, grăsimi mononesaturate – 17%, grăsimi polinesaturat e- 73%. Bogat în acizi graşi omega 6, uleiul din seminţe de struguri este o variantă ieftină şi versatilă a uleiurilor sănătoase.

Ulei de cânepă: grăsimi saturate – 10%, grăsimi mononesaturate – 15%, grăsimi polinesaturate – 75%.O sursă bogată de acizi graşi de omega 3, uleiul de cânepă este o opţiune foarte bună pentru copt, gătit şi pentru sosuri, dar trebuie ţinut la frigider.