Cercetătorii, cu un pas mai aproape de manipularea viselor

133

În urma unui experiment pe șoareci de laborator, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, SUA, afirmă că visele pot fi manipulate cu ajutorul unor factori externi, în timp ce subiectul doarme.

Din cercetările anterioare se știa deja că în timpul somnului, zona din creier responsabilă cu stocarea amintirilor, hipocampul, „derulează" în timpul somnului evenimente din ziua respectivă, pentru formarea amintirilor. Dar ceea ce nu știau oamenii de știinţă este dacă acest process poate fi afectat de factori exteriori.

Cercetătorii de la Massachusetts spun că da. Primul pas al experimentului a fost să înveţe un grup de șoarecei de laborator traseul unui labirint, folosind două semnale audio, care ghida șoarecii către sursa de hrană de la ieșirea din labirint. Între timp, oamenii de știinţă activitatea cerebrală a cobailor în timp ce aceştia se deplasau prin labirint.

Pasul doi a constant în emiterea celor două semnale audio în timp ce șoarecii dormeau și înregistrarea activităţii cerebrale. Comparând cele două înregistrări, specialiștii au constatat că animalele de laborator visau despre încercările lor din ziua precedentă de a găsi hrana în labirint, relatează Daily Mail.

Cercetătorii sunt cred că rezultatele deschid calea spre modalităţi de control mai invazive ale proceselor asociate cu memoria care au loc în timpul somnului.