Motivul pentru care credem că timpul se scurge altfel atunci când ne implicăm în activităţi plăcute

214

Orele trec la fel şi în momentele în care efectuăm activităţi plăcute, precum şi în momentele plictisitoare, dar diferenţa de percepere a timpului o face modul în care sentimentul de entuziasm şi implicarea contribuie la întărirea întipăririi amintirilor, susţin cercetătorii belgieni citaţi de Daily Mail.

Orele trec la fel de repede şi în momentele în care efectuăm activităţi plăcute, precum şi în momentele plictisitoare, dar diferenţa de percepere a timpului o face modul în care sentimentul de entuziasm şi implicarea contribuie la întărirea întipăririi amintirilor, susţin cercetătorii belgieni citaţi de Daily Mail.

În momentul în care ne amintim de un eveniment recent şi plăcut, avem tendinţa de a supraestima perioada de timp în care a avut loc acesta, iar acest lucru este strâns legat de trăirile noastre interioare din acele momente şi de efectele acestora asupra formării memoriei. Tendinţa de a considera că timpul a trecut mai greu când facem ceva ce ne place este alimentată de faptul că reţinem mai multe detalii din acea perioadă.

Cercetarea întreprinsă de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Leuven a inclus 116 persoane cu vârste cuprinse între 11 şi 76 de ani, care au participat la un târg anual din oraşul belgian Leuven. După ce au participat la una din cele patru curse ale târgului, persoanele au fost imediat abordate pentru a completa un scurt chestionar de evaluare a trăirilor acestora, despre cât de pozitiv sau negativ se simt şi cât de activi sau pasivi au fost. De asemenea, participanţii au trebuit să estimeze timpul cursei în minute şi secunde. Motivul pentru care experimentul a fost desfăşurat la un târg este experienţa „extrem de pozitivă" pe care o trăiesc, de obicei, cei care participă la astfel de evenimente, susţin cercetătorii.

După interpretarea răspunsurilor, oamenii de ştiinţă au putut observa că aproape toţi participanţii au susţinut că trăirile lor interioare sunt pozitive şi că au fost activi moderat. Cu cât o persoană a fost mai entuziasmată de cursă, cu atât au estimat că durata plimbării a fost mai lungă. Acest lucru este produs prin puterea stărilor de entuziasm care ajută la îmbunătăţirea memoriei şi care permite fixarea unei cantităţi mai mari de informaţii petrecute în timpul acestor evenimente.