Radiaţiile routerelor Wi-Fi „dăunează grav plantelor”

321

După ce au observat că dormitul cu telefonul mobil lângă pernă le micşorează capacitatea de concentrare la şcoală, cinci liceence daneze de clasa a IX-a au pornit un experiment din care au putut observa efectele radiaţiilor produse de celulare, notează Mother Nature Network.

Pentru că şcoala nu a putut susţine un experiment care să studieze efectele radiaţiilor telefoanelor mobile în cazul oamenilor, cercetarea celor cinci tinere de la Şcoala Hjallerup din Danemarca s-a concentrat asupra acestor consecinţe în cazul plantelor. Elevele au folosit şase platouri cu seminţe de creson (Lepidium sativum) pe care le-au pus într-o cameră ferită de radiaţii şi şase alte astfel de tăvi într-o încăpere în care se aflau două routere Wi-Fi care, conform analizelor făcute de tinere, emit aproximativ acelaşi tip de radiaţii precum telefoanele mobile.

Timp de 12 zile, starea plantelor a fost monitorizată şi măsurată, iar recipientele au fost fotografiate. După această perioadă, seminţele de creson din încăperea în care se aflau cele două routere nu au germinat, ba chiar multe dintre acestea s-au uscat. În schimb cresonul din camera ferită de radiaţii au dat rod și au crescut.

Experimentul le-a adus fetelor premiul cel mare la o competiţie ştiinţifică regională, dar a stârnit şi atenţia oamenilor de ştiinţă. Astfel, unul dintre profesorii de neuroştiinţe de la Institutul Karolinska din Suedia şi-a manifestat dorinţa de a realiza acest experiment într-un cadru profesional controlat, susţine Kim Horsevad, profesoară la şcoala pe care tinerele o urmează.