Psihologia zâmbetului

1180

Zâmbetul este, din toate punctele de vedere, universal. Este un limbaj fără cuvinte, o formă de comunicare ce nu are nevoie de traducere. Un zâmbet sincer transcende conflictele politice, religioase şi chiar graniţele ţării.

Cu toţii am auzit de expresia „ai nevoie de 43 de muşchi pentru a te încrunta şi doar de 17 muşchi pentru a zâmbi". Şi atunci, de ce nu zâmbim mai des?

Atunci când faci cunoştinţă cu o persoană nouă, un zâmbet neaşteptat trasmite că eşti deschis, interesat şi dornic pentru a începe o relaţie, fie ea de prietenie sau de muncă, scrie autoarea Roberta Gately, într-un blog pe Huffington Post.

În ziua de azi să zâmbeşti cere efort, pentru că asta presupune să fi angrenat în colectiv, în împrejurări, care nu sunt de multe ori plăcute. Dar odată ce ai zâmbit, vin şi recompensele. Zâmbetul eliberează endorfine, acele semnale ale fericirii care conving creieirul că suntem fericiţi, satisfăcuţi, confortabili şi încrezători. De aceea, se poate spune că zâmbetul în primul rând ne face bine nouă, şi în al doilea rând celui care primeşte zâmbetul.