Recăpătând memoria microcip cu microcip

139

Aplaudată ca una dintre cele mai bune invenţii tehnologice din 2013 de către MIT, invenţia unui întregi echipe multi-disciplinare din SUA a durat 10 ani să ajungă la acest moment.

„Nu credeam că o să văd asta cu ochii mei. Poate eu nu o să beneficiez de ea, dar copiii mei, da," a declarat Ted Berger, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Southern California. Împreună cu o întreagă echipă de profesori și cercetători a inventat un microcip de memorie, care ,odată implantat în creier, ar putea să îi ajute pe cei care au suferit un atac cerebral sau o traumă localizată să își recupereze memoria.

Cercetătorii cred că au descoperit cum se formează și se stochează memoria de lungă durată și cum să repete acest proces în creierele cu probleme. Experimentele echipei pe șoareci și maimuţe au arătat că anumite funcţiuni ale creierului pot fi înlocuite de semnale transmise prin electrozi. Implanturi pe bază de electrozi sunt deja comune, în special pentru tratarea epilepsiei.

Pacienţii cu demenţă avansată sau cu Alzheimer nu pot fi ajutaţi prin acest tip de implant, deoarece comparativ cu pacienţii care au suferit un atac cerebral sau un traumatism localizat, celelalte boli afectează multe zone ale creierului, în special în fazele terminale. Cercetătorii speră ca în doi ani să poată testa microcipurile pe oameni și că în 10 ani să fie o metodă de tratament, scrie CNN.