Rudele indianului Francis Joseph privesc cu un amestec de uimire și nostalgie către pumnii strânși în semn de mulţumire de către Abdul Rahim. Bărbatul afgan are un motiv uriaș de recunoștinţă: a primit în dar mâinile lui Francis.

Abdul Rahim are 30 de ani și, până acum 3 ani, își câștiga existenţa dezamorsând bombe în Kandahar. De fapt, lucra ca agent de securitate la graniţa Afganistanului, însă, de-a lungul carierei de agent, a dezamorsat nu mai puţin de 2.000 de mine cu explozibil. În 2011, numărase 30 într-o singură zi. A 31-a însă i-a aruncat mâinile în aer.

Nu s-a putut obișnui cu ideea că a rămas fără ambele mâini, așa că a căutat soluţii. Întâi în Germania, apoi în America, apoi în India. Abia în New Delhi a aflat că la spitalul Amrita ar putea avea o șansă. Și nu a stat mult pe gânduri. Regulile spitalului prioritizau cetăţenii indieni, așa că, atunci când s-a aflat că Francis Joseph este în moarte cerebrală, primul notificat a fost un pacient indian, aflat pe lista de așteptare. Însă el nu era pregătit. Următorul a fost Rahim.

Operaţia la care au participat 20 de chirurgi a durat 15 ore, cu o oră mai puţin decât primul astfel de transplant efectuat în spital. „Două oase, două artere, cinci vene, cinci nervi și 25 de tendoane au fost sudate la fiecare mână”, a relatat ulterior dr. Subramania Iyer, chirurgul care a condus echipa operatoare.

Abdul Rahim este primul afgan care beneficiază de un dublu transplant de mâini. Și chiar dacă mâinile sale au azi două culori, privește la ele cu admiraţie și e bucuros că le poate folosi.

Afganistanul a întreţinut de-a lungul istoriei relaţii politice excelente cu India. În ultima perioadă însă, apropierea Afganistanului de Pakistan a provocat disensiuni, pe care proaspăt alesul președinte al Afganistanului, Ashraf Ghani, va avea delicata misiune de a le aplana.

Foto: Spitalul Amrita

https://youtu.be/g0TqSoN59k4