Flori, ursuleţi de pluș, colaje cu fotografii din reviste. Muzicienii sunt obișnuiţi să le primească pe toate acestea de la fani. Pentru rockerul canadian Robb Nash însă, cele mai preţuite suveniruri de la fanii lui sunt scrisorile lor de adio.

În urmă cu câţiva ani, Nash, care devenea tot mai apreciat ca vorbitor motivaţional pentru liceeni, a primit un telefon disperat de la directorul unei școli. O elevă tocmai se sinucisese și în urma ei lăsase un bilet de adio în care spunea că a făcut gestul ca parte a unui pact cu o prietenă. Scrisoarea nu spunea însă și numele acesteia. Directorul l-a invitat pe Nash să vină să le vorbească elevilor lui, dar nu despre problemele adolecentine, așa cum făcea de obicei, ci exact despre sinucidere.

Subiectul nu-i era deloc străin cântăreţului, care trecuse el însuși printr-o perioadă neagră, în care a contemplat ideea de a-și lua viaţa. Așa că a acceptat invitaţia și le-a mărturisit elevilor ce a simţit în cele mai tulburi momente ale lui și cum era cât pe ce să își ia adio de la viaţă. „Știu că cineva în această cameră simte același lucru”, a spus el publicului. „Vreau ca acea persoană să știe că nu e singură.” La finalul discursului, o fată s-a apropiat de el și, cu lacrimi în ochi, i-a întins un bilet. Era scrisoarea pe care intenţiona să le-o lase părinţilor ei după ce avea să se sinucidă, weekendul acela. Nash a înţeles atunci că subiectul suicidului ar trebui să devină central în prelegerile lui, mai ales că sinuciderea este a doua cauză de mortalitate a tinerilor din Canada.

Astăzi, Nash vizitează școli și centre de tineret, încercând să le aducă speranţă adolescenţilor care nu mai văd nicio ieșire din problemele lor. Cântăreţul le spune acum nu doar povestea lui, ci și pe cea a altor tineri care l-au ascultat și au hotărât că viaţa lor merită trăită. Sute de astfel de tineri au venit la Nash, după câte o prezentare, și i-au dat scrisorile prin care își luau „adio” de la cei dragi, ca o dovadă că nu le mai sunt necesare de-acum.

În luna iunie, Nash a ales 120 de semnături ale unor astfel de scrisori și și le-a tatuat pe braţul drept. Acum, când le vorbește tinerilor, poate ridica braţul și spune: „Uite, alţi 120 de copii au gândit la fel ca tine, dar s-au hotărât să nu renunţe. Viaţa ta nu s-a sfârșit. Încă există un scop pentru tine în viaţa asta.” Mesajul pe care Nash îl transmite tinerilor însoţit nu doar de exemplul personal, ci de zeci de alte exemple este că momentele lor cele mai grele pot fi transformate în surse pentru o creativitate și o compasiune pe care nu le-au mai trăit până atunci.

Tinerilor care vin la el hotărâţi să renunţe la ideea de a-și lua viaţa, dar și celor pe care îi vede emoţionaţi de discursul său, Nash le oferă câte o brăţară inscripţionată cu textul Just for today („Doar azi”). Cuvintele sunt de fapt un vers din una dintre piesele sale, care îi încurajează pe ascultători să nu se lase copleșiţi de problemele vieţii, ci să ia fiecare zi așa cum vine. Să lupte „doar azi”, în fiecare zi.

Foto: Facebook/Robb Nash