Când jurnalista Kate Samuelson l-a intervievat pe James Wannerton, a fost convinsă că ceea ce l-a făcut pe bărbat să accepte interviul a fost faptul că numele ei avea gust de ciocolată cu fructe și nuci.

James Wannerton are o formă rară de sinestezie, mai exact sinestezie lexical-gustatorie. Pentru el, gustul de bulion, cel de șuncă sărată, cel de elastic de legat banii și gustul de tartă cu fructe pot face, toate, parte din aceeași propoziţie. Fiecare cuvânt și fiecare sunet au o aromă în percepţia lui Wannerton. Chiar dacă, raţional, e foarte posibil să nu existe nicio legătură între felul cum sună un cuvânt și gustul pe care Wannerton îl percepe, întotdeauna aceste gusturi asociate cuvintelor persistă în asociere. „Vorbește“ (speak), de exemplu, a avut întotdeauna gust de bacon, mărturisea Wannerton.

Ascultându-i poveștile despre cum nu se putea concentra la cursuri pentru că sunetul de creioane pe hârtie îi transmitea „gustul de pâine integrală, cu multe cocoloașe în ea“ sau despre faptul că o prefera pe mama tatălui său, pentru că „mama“ avea gust de îngheţată, în timp ce „tata“ avea gust de fasole procesată, nu poţi să nu bănuiești că ineditul afecţiunii lui Wannerton este, de fapt, rodul unei imaginaţii bogate.

Așa au crezut iniţial și medicii care l-au consultat pe Wannerton când era copil. Bărbatul povestește însă că îndoielile s-au disipat după ce un test cu un computer tomograf i-a scanat creierul și, comparându-l în condiţii identice cu creierul unor persoane care nu pretindeau a avea aceeași afecţiune cu a lui, s-a descoperit că, la senzaţia gustatorie sinestezică, creierul lui Wannerton se activează diferit faţă de creierele participanţilor din grupul de control.

Pentru Wannerton a fost suficient să se convingă că sinestezia lui este reală și să continue să promoveze conștientizarea și studierea ei, prin intermediul unui ONG pe care l-a înfiinţat.

Testul de scanare pe care l-a suferit Wannerton nu ar trebui însă privit ca fiind decisiv, susţine dr. Nicolar Rother, cercetător la Sackler Centre for Consciousness Science de la Universitatea Sussex, specializat în sinestezie și memorie. Fiecare creier este unic, la fel cum sunt amprentele noastre și, dat fiind că Wannerton a fost singurul sinestezic gustativ prezent în studiu, este greu să se izoleze reacţia lui cerebrală și să fie pusă strict pe seama sinesteziei.

Sinestezia generală nu este o raritate. De fapt, 4% dintre oameni fac în mod obișnuit legături între litere și culori. Pentru cei care au această formă de sinestezie litera „A”, de exemplu, este „de la sine înţeles“ roșie.

https://youtu.be/sqKBG0b4LQM

Foto: captură YouTube

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.