Premieră românească: Green Tips – prima aplicaţie mobilă pentru promovarea stilului de viaţă eco

445

Nu poţi face lucrurile de fiecare dată la fel și să te aștepţi să obţii alt rezultat. Tocmai de aceea, activiștii pentru mediu militează pentru schimbarea politicilor de gestionare directă sau indirectă a resurselor de mediu și, simultan, pentru schimbarea stilului de viaţă al omului obișnuit. Cei dispuși să contribuie cu puţinul pe care îl pot face pentru a diminua presiunea uriașă pusă la nivel mondial pe resursele de mediu descoperă, cu ajutorul primei aplicaţii mobile 100% românești dedicate stilului de viaţă responsabil faţă de natură, că pot face mult mai multe decât s-ar aștepta.

Aplicaţia GreenTips, lansată oficial ieri, de Asociaţia Mai Mult Verde și Telekom, cuprinde o listă cu 365 de „tips and tricks” pentru acţiuni concrete pe care oricine le poate face pentru a proteja mediul. Creatorii aplicaţiei spun că sugestiile pot contribui la adoptarea unui stil de viaţă verde sustenabil, ajutându-i pe utilizatori să „îşi adapteze stilul de viaţă la capacitatea singurei planete pe care o avem la dispoziţie şi să intre în cursa pentru salvarea acesteia”.

„Oamenii pot afla cum pot face cumpărăturile, adică să nu cumpărăm alimente în exces și apoi să le aruncăm, pe partea electronică să avem grijă să reciclăm materialele de care nu mai avem nevoie, să căutăm să înlocuim becurile cu filament cu cele ecologice. Aplicaţia va fi dezvoltată și vom introduce detalii despre punctele de colectare și reciclare a materialelor”, a declarat pentru Agerpres Doru Mitrana, care a coordonat lansarea aplicaţiei. Mitrana a mai spus și că utilizatorii care adoptă sugestiile primite pot aduna puncte și se pot antrena cu prietenii de pe Facebook, dând share și arătându-le și altora cum să contribuie la protejarea mediului.

GreenTips este realizată pentru smartphone-uri cu sisteme de operare Android și iOS şi poate fi descărcată gratuit din Google Play şi AppStore. Însă sfaturile pot fi accesate și pe internet, pe site-ul greentips.ro

Statul ajută și el la modificarea comportamentului cetăţenilor înspre un stil de viaţă mai ecologic. Miercuri, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a lansat Programul Casa Verde Clasic, pe care atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice îl pot accesa pentru a beneficia de finanţare în vederea instalării, înlocuirii sau completării sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie regenerabilă. Astfel cetăţenii pot primi:

— până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate;

— până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare presurizate;

— până la 8.000 lei pentru instalare pompelor de căldură (excepţie făcând pompele de căldură-aer).

Bugetul alocat de stat pentru întreaga acţiune, la nivel naţional, este de 94 de milioane de lei, dintre care 60 de milioane sunt destinate populaţiei și 34 de milioane, persoanelor juridice.

Foto: Mai Mult Verde