Era ora 3 dimineaţa când Dominique Harrison-Bentzen și-a dat seama că rămăsese fără telefonul mobil și fără bani și, prin urmare, fără posibilitatea de a ajunge acasă. Salvarea ei a venit de unde se aștepta mai puţin, când un om fără adăpost s-a oferit să o ajute. Tânăra a fost atât de emoţionată de gestul altruist al bărbatului, încât a hotărât să îl răsplătească într-un mod inedit.

După ce s-a scotocit prin buzunare, străinul fără adăpost i-a întins lui Dominique singurii săi bani, vreo 3 lire sterline, doar pentru a fi sigur că aceasta ajunge în siguranţă acasă. „Nu am acceptat banii, deși a fost destul de insistent. Nu puteam să cred că cineva care are atât de puţin, acei bani fiind probabil tot ce avea, mi i-ar putea oferi mie, un străin pe care abia l-a cunoscut”, povestește tânăra de 22 de ani, pentru BBC.

După acest episod, Dominique și-a petrecut timpul încercând să îl găsească pe bunul samaritean, pentru a-i mulţumi personal. În urma investigaţiei ei, a rămas impresionată de ceea ce a aflat despre acest om. Bărbatul, pe nume Robbie, rămăsese fără casă de mai bine de jumătate de an și, pentru că nu avea o locuinţă, i-a fost imposibil să își găsească un loc de muncă. Situaţia lui precară nu l-a împiedicat totuși să sară în ajutorul celor aflaţi în nevoie, „returnând portofele pierdute pe stradă sau chiar oferind fularul unei persoane căreia îi era frig”, scrie tânăra pe pagina de Facebook pe care a creat-o pentru a populariza povestea lui Robbie.

Inspirată de altruismul bărbatului, Dominique a demarat un proiect umanitar pentru a-i „schimba viaţa lui Robbie și pentru a-l ajuta așa cum și el i-a ajutat pe mulţi alţii”. Tânăra a anunţat că va petrece o zi întreagă în postura unui om fără adăpost pentru a putea înţelege mai bine dificultăţile cu care se confruntă aceste persoane. Totodată, a lansat un apel către toţi cei care vor să sprijine demersul ei, îndemnându-i să doneze aceeași sumă de bani pe care Robbie i-a oferit-o în noaptea în care s-au cunoscut, banii urmând să fie folosiţi pentru a-i oferi bărbatului un adăpost.

Sprijinul pe care l-a primit pentru misiunea ei a fost neașteptat și copleșitor. Deși Dominique și-a propus să strângă, din donaţii, suma de 500 de lire, acest obiectiv a fost depășit în numai două zile. Până la finalul campaniei de strângere de fonduri, care a durat aproximativ o lună, s-au adunat aproape 46.000 de lire sterline, iar pagina de Facebook dedicată ajutorării lui Robbie a strâns peste 19.000 de fani.

Pe parcursul campaniei, Dominique a postat informaţii despre modul în care decurge misiunea ei, asigurându-i pe cei care au auzit povestea lui Robbie că acesta „este în siguranţă, într-un adăpost, la căldură, așteptând să se mute în noua lui locuinţă permanentă”. De asemenea, pentru că suma strânsă în urma iniţiativei ei a depășit așteptările, tânăra a donat o parte din fonduri către organizaţii nonprofit din regiune – o iniţiativă care a primit „binecuvântarea lui Robbie”.

„Este alegerea lui Robbie! După asigurarea cazării și a unui acoperiș deasupra capului, Robbie vrea să îi ajute pe mulţi alţii aflaţi în situaţia sa, precum și organizaţii tip cantină sau bancă de alimente, care se luptă pentru a supravieţui, în timp ce îi ajută pe alţii ca el să rămână în viaţă”, a mai scris Dominique pe Facebook.

„Cuvintele nu pot descrie cât de minunat este că, împreună, am reușit să schimbăm viaţa unui om, iar acum, împreună, putem continua să schimbăm vieţile a sute, dacă nu a mii de oameni”, scrie tânăra într-o altă postare de pe reţeaua de socializare.