Un tânăr de 22 de ani, imigrant din Mali, a ajuns erou internaţional după ce a salvat un copil care atârna în gol de la etajul patru al unui bloc din Paris. În câteva zeci de secunde, Mamoudou Gassama a escaladat faţada blocului și a tras copilul, în siguranţă, în balcon.


UPDATE: Președintele francez i-a oferit lui Mamoudou Gassama posibilitatea de a-și legaliza statutul în Franţa și i-a spus chiar că ar putea lucra în serviciile de intervenţie în cazuri de urgenţă.

Emmanuel Macron i-a oferit cetăţenia franceză tânărului din Mali, pe care l-a felicitat pentru „gestul său excepţional” și i-a spus că „dacă dorești, putem începe procesul de naturalizare, astfel ca tu să poţi deveni francez.” Autorităţi ministeriale citate de Reuters au anunţat că procesul de obţinere a cetăţeniei va fi accelerat, deși Gassama nu va putea fi numit „cetăţean” pe loc.

Președintele Macron a fost criticat de votanţii de stânga după ce, în perioada alegerilor, a adoptat o poziţie fermă privind imigraţia, motiv pentru care reacţia lui promptă în cazul lui Gassama este văzută ca un semnal către electoratul socialist, că este dispus să își revizuiască poziţia.

Adam Thiam, un analist politic din Mali, a spus pentru Reuters că ţara lui „se mândrește enorm” cu gestul lui Gassama, dar că „în timp cel [el] a onorurile, există (…) alţi cetăţeni malieni care riscă să fie expulzaţi de guvernul francez.”

Tatăl copilului care fusese în pericol a fost arestat și riscă pedeapsa cu închisoarea de până la doi ani pentru neglijarea responsabilităţii parentale. Bărbatul a declarat poliţiștilor că și-a lăsat copilul singur cât a mers la cumpărături, însă că a întârziat mai mult decât planificase fiindcă juca Pokemon Go.


Un videoclip filmat cu telefonul de un trecător stă ca mărturie pentru un act de curaj așa cum rar ne este dat să vedem. Mai multe persoane stau în faţa unui bloc și privesc îngrozite cum un copil care nu are nici măcar înălţimea balconului atârnă pe faţada clădirii, la zeci de metri înălţime. Pompierii au fost apelaţi, însă copilul, care își ţine toată greutatea în mâini, poate în orice secundă să alunece spre propria moarte.

Fără să se gândească la propria siguranţă, un tânăr de doar 22 de ani se caţără mai întâi pe gardul de la parterul blocului, apoi se prinde de primul balcon, își ridică rapid corpul și sare la următorul. „Spider-Man al Parisului” a fost supranumit bărbatul care, în doar jumătate de minut, a fost în stare să escaladeze patru niveluri și să aducă micuţul în siguranţă.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a spus presei că Mamoudou Gassama sosise în Franţa cu doar câteva luni în urmă, în căutarea unei vieţi mai bune. „I-am spus că gestul său plin de eroism este un model pentru toţi cetăţenii și că Parisul va ţine, cu siguranţă, să îl ajute în orice efort al lui de a se stabili în Franţa”, a declarat primarul pe contul ei de Twitter.

Gassama le-a spus jurnaliștilor că era în trecere prin cartierul respectiv atunci când a văzut mulţimea strânsă la parterul blocului. „Oamenii strigau și se auzeau claxoane”, povestea tânărul jurnaliștilor care l-au intervievat a doua zi. A acţionat fără să se gândească, a spus el. „Am făcut-o pentru că era un copi; (…) m-am căţărat până sus și, slavă Domnului, am salvat copilul. Mi-a fost teamă abia după ce l-am salvat… când am ajuns în sufragerie am început să tremur de nu mă mai puteam ţine pe picioare. A trebuit să mă așez”, a adăugat băiatul.

Pentru gestul său, tânărul va fi onorat public de președintele francez, Emmanuel Macron, care l-a invitat luni la Palatul Elysée.

Autorităţile l-au reţinut pe tatăl copilului pentru a investiga circumstanţele în care acesta și-a lăsat copilul nesupravegheat. Mama celui mic era plecată din oraș la momentul incidentului, pe care îl va putea vedea, așa cum a făcut-o deja o lume întragă, pe internet.