În urmă cu aproape doi ani, sergentul american Travis Mills și-a pierdut mâinile și picioarele în urma unei misiuni derulate în Afganistan. A fost o lovitură dură pentru el, care i-a schimbat pentru totodeauna viaţa, dar nu și dorinţa de a trăi, ori ambiţia și curajul de a face faţă tuturor provocărilor.

„Oamenii mă numesc erou, dar nu știu ce anume mă face un erou. Am avut o zi normală de lucru, care s-a terminat urât”, povestește sgt. Mills într-un material de promovare a documentarului realizat după povestea sa. Întâmplarea nefericită, care l-a lăsat fără membre, a avut loc pe 10 aprilie 2012, când dezamorsa un dispozitiv exploziv improvizat în timpul unei misiuni în Afganistan.

Primele gânduri care i-au trecut prin minte la scurt timp după ce s-a trezit s-au îndreptat spre familia sa, pe care nu știa dacă o va revedea vreodată. Mai târziu a fost chinuit de temerile legate de felul în care se va transforma viaţa lui.

Pe parcursul perioadei de recuperare, tânărul a depus eforturi imense pentru a-și depăși condiţia și pentru a părăsi patul de spital și a se întoarce acasă la soţia sa, Kelsey, și la fiica lui, Chloe. „Dacă renunţ, renunţ la familia mea”, a fost gândul care l-a mânat pe sgt. Mills să facă progrese uimitoare.

Mai mult decât atât, el a fost o sursă de inspiraţie pentru alţi pacienţi ai centrului medical unde muncea din greu pentru a se recupera. „Când vine (la recuperare), îi determină pe ceilalţi să își dorească să muncească mai mult”, susţine sergentul militar Cedric King, înr-un interviu pentru Fox News. De asemenea, Kerry Quinn, terapeută la centrul medical, povestește cum sgt. Mills îi vizitează pe ceilalţi pacienţi din unitate „cu cele patru proteze ale sale, cu un zâmbet pe chip și le spune «vei fi bine»”.

Astăzi, sgt. Mills luptă pentru sprijinirea veteranilor și persoanelor cu membre amputate. În acest sens, el a pus bazele Organizaţiei nonprofit Travis Mills Foundation, care le oferă asistenţă celor răniţi în acţiuni militare și familiilor acestora.

„Fiecare zi e o provocare, dar nu e o provocare pe care nu o pot învinge”, sunt cuvintele pline de curaj, perseverenţă și ambiţie ale lui Mills, care ne arată că nu există obstacol prea dificil de depășit, atâta timp cât ţi-ai setat mental că poţi reuși.

Foto: Fotolanthropy / captură Vimeo