Cum ne ajută muzica atunci când facem sport

1203

În cele mai multe cazuri, atunci când ieşim la alergat sau facem exerciţii fizice, ne place să ascultăm muzică, iar acest obicei ar putea chiar să ne crească rezistenţa, transformând activitatea într-una extrem de plăcută.

Într-un articol pentru BBC, psihologul Tom Stafford oferă o explicaţie pentru modul în care muzica ne ajută în timp ce facem sport. El atrage atenţia că exerciţiile care implică un anume ritm, precum canotajul sau alergatul atrag după ele cele mai multe beneficii ale ascultatului muzicii, spre deosebire de sporturi care nu au un ritm anume, precum fotbalul.

În opinia sa, ritmul melodiei pe care o ascultăm în timp ce facem efort fizic are puterea de a prelua o parte semnificativă a sarcinii de mişcare. Sunetul este transmis de la ureche pe drumul spre „zona motoare suplimentară”. De aici, se "combină" cu activitatea desfăşurată de creier care îţi indică momentul când trebuie să te mişti. În acest fel, muzica ne ajută să ţinem ritmul prin semnalul extern de sincronizare transmis. Astfel, sunetul nu ne ajută doar în faza de plecare, de începere, ci pe tot parcursul perioadei în care desfăşurăm activitatea fizică ce presupune un anumit ritm, până ajungem la „linia de sosire".

De asemenea, aşa cum notează publicaţia Salon, muzica are puterea de a ne distrage atenţia de la durere sau de la starea de oboseală care apare în timpul activităţii fizice, contribuind la reducerea modului în care percepem efortul şi la creşterea rezistenţei şi a stării de spirit. Studiile arată că ritmul melodiei este extrem de important în alegerea muzicii pentru antrenamentul fizic, datorită instinctului pe care cei mai mulţi dintre noi îl avem, şi anume acela de a ne sincroniza mişcările cu tempoul melodiei.

Niciun articol afișat