Esenţiale azi, 24 mai

84

Atac cu bombă în Bagdad

Cel puţin patru persoane au murit, inclusiv un ofiţer de poliţie, într-un atac sinucigaș cu bombă într-un parc din Bagdad, au anunţat serviciile de securitate irakiene.

De asemenea, 15 persoane au fost rănite în explozia care a avut loc în districtul șiit Shula, situat în nord-vestul Bagdadului.

Nicio grupare teroristă nu și-a asumat responsabilitatea pentru atac, însă autorităţile sunt de părere că acesta a fost comis de un militant al reţelei teroriste Stat Islamic.

Iranul impune condiţii pentru a rămâne în acordul nuclear

Miercuri, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a anunţat că Teheranul impune condiţii pentru rămânerea în acordul nuclear, cerându-le Franţei, Germaniei şi Marii Britanii să protejeze comerţul cu Iranul după retragerea SUA din acord.

Puterile europene care sunt parte a acordului nuclear (Franţa, Germania şi Marea Britanie) trebuie să protejeze vânzările de petrol ale Iranului în faţa presiunilor aplicate de Statele Unite, să nu caute să negocieze programul balistic al Iranului şi să nu solicite negocieri privind programul iranian de rachete balistice, a declarat Khamenei.

„Băncile europene ar trebui să protejeze comerţul cu Iranul. Nu vrem să începem o luptă cu aceste trei ţări (Franţa, Germania şi Marea Britanie), dar nici nu avem încredere în ele. Europa ar trebui să garanteze pe deplin vânzările de petrol ale Iranului. În cazul în care americanii vor putea afecta vânzările de petrol ale Iranului, europenii ar trebui să compenseze acest lucru şi să cumpere petrolul iranian”, a declarat Khamenei. Liderul suprem a spus că, dacă cele trei ţări nu ar fi în măsură să îndeplinească aceste cerinţe, Iranul și-ar relua programul de exploatare a uraniului.

El a mai spus că Iranul nu mai poate avea niciun fel de relaţii cu SUA. „Republica Islamică nu poate avea relaţii cu un guvern care încalcă cu ușurinţă un tratat internaţional, își retrage semnătura și își anunţă retragerea”, a concluzionat Ali Khamenei.

Donald Trump nu are dreptul să-și blocheze criticii pe Twitter

Donald Trump nu trebuie să blocheze criticii pe platforma Twiter, întrucât făcând acest lucru președintele încalcă Primul Amendament al Constituţiei SUA, a stabilit o instanţă federală din statul New York.

Deși judecătoarea Naomi Reice Buchwald, de la instanţa din Manhattan, nu a ordonat clar oprirea practicii blocării criticilor pe Twitter, aceasta a argumentat că este suficient să stabilească faptul că aceste acţiuni sunt neconstituţionale

Sesizarea judiciară a fost făcută în iulie 2017 de Institutul Cavalerilor Primului Amendament, de la Universitatea Columbia, şi de şapte persoane blocate pe Twitter de Donald Trump pentru că îl criticaseră, după ce Donald Trump a blocat unele persoane pe contul său de Twiter, care este urmărit de peste 50 de milioane de persoane.

Cu toate că avocaţii Departamentului de Justiţie au argumentat că preşedintele are prerogativa de a asculta şi vizualiza ce doreşte, judecătorul Naomi Reice Buchwald a explicat că platforma Twitter este un forum public pentru dezbateri.

400.000 dolari pentru o întâlnire cu Donald Trump

Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, ar fi plătit 400.000 de dolari pentru a obţine o întrevedere cu președintele american, Donald Trump, notează The Telegraph.

Banii încasaţi de Michael Cohen, avocatul personal al lui Donald Trump, ar fi fost oferiţi de intermediari angajaţi de Petro Poroşenko. Michael Cohen neagă acuzaţiile.

Petro Poroşenko s-a întâlnit cu Donald Trump la Casa Albă în iunie 2017 și ar fi vrut să obţină ceva mai mult decât o simplă fotografie cu Donald Trump, și anume un eveniment pe care să îl poată prezenta ca fiind o întrevedere. Pentru acest lucru s-a luat legătura cu Michael Cohen, a explicat sub protecţia anonimatului un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

Tranzacţia de 400.000 de dolari ar fi fost intermediată de o fundaţie evreiască din statul New York.

Întâlnirea a avut loc pe data de 20 iunie 2017, iar Trump a declarat că este o „mare onoare” să se întâlnească cu Poroșenko și că „s-au făcut progrese semnificative” în relaţia SUA–Ucraina.

Summitul dintre Trump și Jong-un ar putea fi anulat

Donald Trump a anunţat că întâlnirea istorică cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, programată a avea loc la Singapore pe data de 12 iunie, ar putea fi amânată sau chiar anulată.

Liderul de la Casa Albă, care s-a întâlnit marţi cu preşedintele Coreei de Sud, a declarat că este posibil să nu poată fi făcute la timp toate pregătirile pentru summitul de la Singapore și că totodată a remarcat o schimbare de atitudine a lui Kim Jong-un.

Mike Pompeo a informat în scris comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor de la Washington că „un acord rău nu este o opţiune” în relaţiile cu Phenianul şi că SUA se vor retrage de la negocieri dacă nu se discută o înţelegere corectă privind denuclearizarea.

Cu toate acestea, Trump a declarat că este convins de sinceritatea planului de denuclearizare a Phenianului.

Reacţia Coreei de Nord nu s-a lăsat mult așteptată. Joi, Coreea de Nord a vertizat că întâlnirea dintre Kim Jong-un și Donald Trump ar putea fi anulată.

„Nu-mi pot suprima surpriza faţă de asemenea remarci ignorante și stupide ale vicepreședintelui SUA. (…) Dacă Statele Unite ne jignesc bunăvoinţa şi se agaţă de acte ilegale şi revoltătoare, voi sugera conducerii noastre supreme reconsiderarea summitului RPDC-SUA”, a declarat Choe Son Hui, oficial de rang înalt din Coreea de Nord, însărcinat cu negocierile cu SUA.

Comisia Europeană are dubii în privinţa reformei justiţiei din România

Comisia Europeană a criticat politicile economice ale ţării noastre și a arătat că are dubii privind reforma justiţiei.

„Evoluţiile din ultimul an au generat dubii ample cu privire la ireversibilitatea şi sustenabilitatea progreselor substanţiale înregistrate de România în reformarea sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei la nivel înalt. Independenţa justiţiei este supusă provocărilor şi există presiuni asupra instituţiilor judiciare şi asupra sistemului instituţional de combatere a corupţiei, în timp ce progresele în problemele rămase sunt obstrucţionate”, a subliniat Comisia Europeană.

Comisia a mai constatat și că, din cauza „calităţii deficitare a infrastructurii, inclusiv a transporturilor, colectării deşeurilor şi apelor uzate, perspectivele de creştere economică sunt limitate”.

În contextul în care Comisia Europeană a îndemnat România să adopte măsuri pentru corectarea deficitului bugetar, Ministerul Afacerilor Externe a transmis miercuri că raportul de ţară încadrează ţara noastră în categoria statelor membre fără dezechilibre macroeconomice.

„În perioada imediat următoare, propunerile de recomandări prezentate de Comisia Europeană vor face obiectul unei analize amănunţite la nivelul ministerelor responsabile de domeniile vizate de recomandări, astfel încât să fie identificate măsurile concrete de punere în aplicare”, se mai arată în comunicatul MAE, conform Mediafax.

Iulia Skripal speră să revină în Rusia

Iulia Skripal, fiica fostului agent secret Serghei Skripal, care a fost vizată în Marea Britanie de un presupus atac neurotoxic atribuit serviciilor secrete ruse, speră să revină în Rusia.

Fostul agent secret rus Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia Skripal, au fost găsiţi pe 4 martie inconştienţi într-un parc din orăşelul britanic Salisbury. Iulia Skripal, de 33 de ani, a fost în comă 20 de zile.

„Este şocant că a fost utilizată o substanţă neurotoxică. Viaţa mi-a fost întoarsă cu susul în jos. (…) În timp ce încerc să fac faţă schimbărilor devastatoare care mă afectează fizic şi emoţional, depun eforturi zilnice şi vreau să îl îngrijesc şi pe tatăl meu, pentru a-şi reveni în totalitate. Pe termen lung, sper să revin în ţara mea”, a declarat Iulia Skripal.

Deși Marea Britanie şi alte ţări occidentale din cadrul NATO şi Uniunii Europene i-au atribuit Rusiei atacul neurotoxic, oficialii ruși au negat orice implicare în acest atac şi au cerut dovezi concrete, propunând să participe la investigaţie.

Anglia ar putea rămâne fără apă potabilă

Conform celui mai nou studiu al Agenţiei de Mediu a Regatului Unit, dacă nu se iau măsuri rapide împotriva irosirii apei, până în anul 2050 Anglia ar putea rămâne fără apă potabilă.

Zilnic este irosită apă potabilă suficientă pentru a acoperi nevoile a 20 de milioane de oameni, se arată într-un raport al Agenţiei de Mediu. În mare parte, cauzele sunt scurgerile din reţeaua de apă și neglijenţa oamenilor, care ţin prea mult robinetele deschise. Creșterea populaţiei și impactul schimbărilor climatice ar putea agrava situaţia. Astfel, temperaturile aflate în creștere de la an la an și reducerea cantităţii de apă pluvială vor afecta drastic volumul de apă potabilă disponibil.

Astfel, Agenţia de Mediu recomandă populaţiei stabilirea unei raţii proprii de apă și o atenţie sporită în privinţa stopării irosirii apei.

Studiul arată că în 2016 s-au folosit 9.500 de miliarde de litri de apă, dintre care 55% au fost folosiţi de companiile publice de furnizare a apei, iar 27%, de industria energiei electrice; 3 miliarde de litri de apă sunt irosiţi zilnic.

Un lider baptist demis din cauza poziţiei faţă de abuzurile domestice

Paige Patterson, liderul baptiștilor din Sud, a fost demis miercuri din funcţia de președinte al unui seminar teologic baptist din Texas, în urma unor afirmaţii controversate despre femei și despre abuzurile domestice.

Peste 3.200 de persoane au semnat pe 6 mai o scrisoare critică la adresa lui Patterson și au trimis-o consiliului de administraţie ca reacţie la poziţia controversată faţă de abuzul domestic. Acesta ar fi sfătuit în trecut o femeie abuzată să se roage pentru soţul ei violent, unei altei femei i-ar fi dat sfatul de a nu raporta la poliţie faptul că fusese victima unui viol, iar tinerele erau criticate din cauza ţinutei vestimentare.

Albert Mohler Jr., președintele celui mai mare seminar al bisericii, Seminarul Teologic Baptist de Sud, a condamnat atitudinea lui Patterson și a amintit „preocuparea constantă și neîncetată a lui Dumnezeu pentru cei abuzaţi, ameninţaţi, suferinzi și speriaţi. Nu există nicio scuză pentru abuzul de orice formă, verbal, emoţional, fizic, spiritual sau sexual.”

În urma evenimentelor, Paige Patterson le-a cerut scuze femeilor și a declarat că respinge „orice formă de abuz”.

China va produce o ploaie artificială

China pregătește cel mai mare experiment de ploaie artificială din istorie, și anume va produce căderi de precipitaţii echivalente cu aproximativ 7% din consumul anual de apă din ţară, pe o suprafaţă de trei ori cât Spania, conform green-report.ro

Dacă proiectul „Tianhe”, sau „Râul din cer”, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Tsinghua, va avea succes, deasupra Platoului Tibetan vor cădea precipitaţii masive echivalente cu aproximativ 7% din consumul anual de apă din China.

Pentru acest experiment, zeci de mii de centrale de mici dimensiuni de ardere a combustibilului solid vor fi instalate în munţii tibetani, iar în urma combustiei cercetătorii speră că se vor forma particule de iodură de argint, care vor fi ridicate în atmosferă de vânt, de unde vor contribui la formarea ploii și a ninsorii.

Folosind tehnologia de ultimă generaţie pentru motoarele cu rachete militare, oamenii de știinţă au construit centralele care să poată arde combustibilul solid cu oxigen redus, la o altitudine de peste 5.000 de metri.

Succesul acestui proiect „va însemna o contribuţie majoră nu doar în dezvoltarea Chinei și prosperitatea lumii, ci și a bunăstării rasei umane”, a declarat coordonatorul proiectului, Lei Fanpei, președintele companiei de stat Corporaţia pentru Știinţă și Tehnologie Aerospaţială.

Niciun articol afișat