UE îi dă Rusiei un ultimatum până luni

618

Liderii Uniunii Europene au somat Rusia să detensioneze situaţia din estul Ucrainei în termen de trei zile. Neconformarea la această somaţie s-ar solda, potrivit avertizării, cu impunerea de noi sancţiuni.

Rusia ar avea patru condiţii de îndeplinit până luni, potrivit ultimatumului UE. Una dintre ele este iniţierea de negocieri pe tema aplicării acordului de pace propus de Administraţia Petro Poroşenko, relatează AFP. Printre celelalte condiţii impuse Rusiei se numără acceptul Moscovei pentru stabilirea unui mecanism de verificare a respectării încetării focului în estul Ucrainei, împreună cu rebelii proruşi, mecanism monitorizat de OSCE.

Se mai cere şi un angajament al Rusiei pentru „controlul eficient al frontierei”. Autorităţilor ucrainene trebuie să li se permită sa preia controlul asupra punctelor de trecere a frontierei din Izvarino, Doljanskiy şi Krasnopartizansk, în timp ce „ostaticii, inclusiv toţi observatorii OSCE” trebuie să fie eliberaţi, mai arată declaraţia.

Acord istoric între UE și Ucraina

Vineri, Uniunea Europeană a semnat un Acord de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, trei foste republici sovietice care vor să se apropie de Europa de Vest, în pofida presiunilor exercitate de către Rusia. Acordul angajează aceste trei ţări la standarde europene, inclusiv noi reglementări vamale, controale de calitate şi competiţie pe piaţa liberă.

Reacţia președintelui rus după semnarea acestui acord a fost una de dezaprobare profundă: „Lovitura de stat anticonstituţională de la Kiev şi încercările de a impune poporului ucrainean o opţiune artificială între Europa şi Rusia au împins societatea către o scindare şi o confruntare internă dureroasă”, a declarat Putin pentru televiziunea rusă, citează Mediafax.

„Este o mare zi pentru Europa (…). Uniunea Europeană se află alături de voi astăzi mai mult decât oricând”, a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului Eurpean, înainte să semneze acordul cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

La rândul său, președintele ucrainean a catalogat acordul drept, „cea mai importantă [zi] pentru ţara mea de la independenţă”.

Consecinţe grave

Un diplomat rus de rang înalt a declarat că semnarea acordului de asociere economică va avea „consecinţe grave”. „Este important ca semnatarii documentului să înţeleagă că acesta are consecinţe nu doar asupra relaţiilor cu UE, ci şi cu alte state partenere, inclusiv Rusia, în condiţiile în care Ucraina şi Republica Moldova au încheiat Acorduri de liber schimb în cadrul CSI (Comunitatea Statelor Independente)”, a subliniat Grigori Karasin, adjunctul ministrului rus de externe.

Între timp, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a anunţat că 110.000 de ucraineni au părăsit ţara, refugiindu-se în Rusia. Alte 540.000 s-au relocat undeva în interiorul Ucrainei. Circa 700 de refugiaţi se află pe teritoriul UE, inclusiv în România.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.