Nouă elevi adventiști, „insultaţi” de oficiali din învăţământ

4521

Nouă adolescenţi ruși au făcut apel pe lângă autorităţile guvernamentale după ce conducerea școlilor unde studiau au refuzat solicitarea de a le reprograma examenul final, la care au lipsit din motive religioase.

Cei nouă tineri sunt adventiști de ziua a șaptea și, potrivit credinţei lor, se abţin de la activităţi seculare în timpul Sabatului (de la apus, vineri seară, la apus, sâmbătă seară). Fiindcă examenul de matematică din cadrul evaluării care face trecerea de la clasa a IX-a la clasa a X-a fusese fixat sâmbăta, elevii au solicitat reprogramarea examenului.

De altfel, autorităţile federale pentru educaţie — cele care au stabilit data examenelor, la nivelul întregii ţări, au anticipat faptul că unii elevi ar putea să nu poată participa din motive religioase. Așa că au emis un ordin, care stipula ca școlile de stat să le ofere acestor elevi posibilitatea de a da examenul într-o altă zi decât sâmbăta.

Mulţi așa au și făcut. Însă oficialii din învăţământul regiunii Belgorod (situată la graniţa cu Ucraina) au refuzat reprogrmarea examinării.

Ajutor de (mai) sus

Liderii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea au intervenit înaintând o petiţie guvernului rus în care au declarat că „ceea ce se întâmplă în Belgorod este o violare flagrantă a principiului libertăţii de conștiinţă și a dreptului la educaţie, și pune presiune pe conștiinţele credincioșilor”.

Reprezentanţii Bisericii Adventiste au catalogat refuzul autorităţilor școlare drept o insultă la adresa credinţei adventiste, amintind totodată că legea rusă interzice „jignirea sentimentelor credincioșilor”. Această contravenţie a dus la pedepsirea cu închisoarea a protestatarelor de la Pussy Riot în anul 2012.

Apelul a dat roade, nota Adventist Review, unul dintre semnatarii petiţiei informând că oficialii au convenit să reprogrameze examenul elevilor în august, cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar, la 1 septembrie.

Nici adventiștii români nu scapă mai ușor

Și elevii români de altă confesiune decât cea majoritară se regăsesc, uneori, în situaţii similare celei expuse mai sus. Nelu Burcea, președintele Asociaţiei Conștiinţă și Libertate (ACL), care este afiliată la Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România, a făcut o radiografie a situaţiei libertăţii religioase la noi în ţară, într-un interviu acordat anul trecut revistei Semnele timpului.

Evidenţiind necesitatea de a intensifica eforturile de apărare a libertăţii de conştiinţă, Burcea nota că a aflat de existenţa a numeroase probleme privind libertatea de conştiinţă şi libertatea religioasă, mai ales în zona educaţiei. Un prim aspect problematic este cel legal, spunea președintele ACL. „Primim aproape zilnic sesizări legate de probleme de libertate religioasă din această zonă. Astfel că am început să ne dorim ca, pe lângă reactivitatea noastră aproape zilnică, să avem şi un mod proactiv de a promova nişte valori despre care foarte puţini ştiu.”

Specificul intoleranţei autohtone

Intoleranţa practică, mai preciza Nelu Burcea, este o problemă în zona şcolară, mai mult rurală, este dificultatea pe care copiii ce provin din minorităţi religioase o întâmpină atunci când încearcă să se integreze printre colegii lor. Există un real fenomen al intoleranţei, exprimat în faptul că mulţi copii refuză să îi primească în grupurile din care fac parte pe elevii care aparţin unei religii minoritare.

Apoi, o altă dificultate practică este, în opinia lui Burcea, aceea că multe examinări (mai ales în zona universitară) sunt programate în zilele de odihnă ale anumitor confesiuni. Deseori se confundă autonomia universitară cu legislaţia din România sau din Uniunea Europeană. Unele universităţi cred că pot face orice. Şi pot face orice, dar încadrându-se în limitele legale.

Deasupra tuturor acestor elemente, problema suplimentară a României este lipsa aplicării legislative, e de părere specialistul. „Există legi şi europene şi româneşti, însă problema e că legislaţia nu se aplică. Subiectivitatea în interpretarea legii este foarte mare.”