Pentagonul se pregătește pentru anarhie

2933

Da, este adevărat, Pentagonul a pregătit un plan de contingenţă în eventualitatea unei apocalipse zombi, care conţine și ceva detalii despre găini-zombi. Acesta a fost doar un scenariul fictiv de antrenament. Reale sunt însă cercetările de milioane de dolari pentru strategii de „luptă”, în caz de mișcări sociale majore.

În misiunea lor de a apăra un sistem politic global nepopular, care servește interesele celor puţini, agenţiile de securitate depun eforturi substanţiale pentru a cunoaște publicul și pentru a recunoaște semnele destabilizării sociale.

În acest scop, Departamentul de Apărare al Statelor Unite (DoD), prin multiplele sale agenţii militare, plătește universităţi pentru a studia și modela dinamica, riscurile și punctele-cheie, de turnură, ale protestelor de stradă de peste tot în lume.

Cine e Minerva?

Lansat în 2008, anul de debut al crizei financiare globale, programul de cercetare „Minerva” lucrează cu mai multe universităţi, pentru „a îmbunătăţi cunoștinţele de bază ale DoD cu privire la forţele sociale, culturale, comportamentale și politice, care modelează regiunile de importanţă strategică pentru SUA”.

Printre proiectele care intră în program pentru perioada 2014-2017 unul este supervizat de Oficiul Forţei Aeriene pentru Cercetare Știinţifică și este realizat la Universitatea Cornell. Cercetătorii trebuie să dezvolte un model empiric al „dinamicii mobilizărilor și contagiunilor sociale”, studiind „urmele digitale” ale revoluţiei din Egipt-2011, alegerilor parlamentare din Rusia — 2011, protestelor din Turcia — 2013, și crizei subvenţiilor la combustibil din Nigeria — 2012.

Însă tematica programelor de cercetare nu se oprește aici. În 2013, prin „Minerva”, Universitatea din Maryland a primit un grant de cercetare în colaborare cu Departamentul de Energie, pe trei ani, în valoare de 1,9 milioane de dolari. Scopul este să evalueze riscul unor turbulenţe civile din cauza dezbaterii pe tema încălzirii globale și să vină cu modele care să anticipeze ce s-ar putea întâmpla în societate, în diferite scenarii de schimbări climatice.

De ce tocmai schimbările climatice? Pentru că alături de problema inechităţii și a legalizării căsătoriilor homosexuale, încălzirea globală este printre interesele de top ale milenialilor, conform unui sondaj Pew. Iar dintre acestea trei, poluarea este cea care în 2012 a ucis 4,3 milioane de oameni, la nivel global, conform OMS.

Moarte prin… încălzire globală

Deși percepem subiectul ca fiind undeva foarte departe de noi, motiv pentru care interesul nu ajunge nici la jumătatea distanţei până la genunchiul broaștei, problema încălzirii globale nu mai poate fi ignorată.

În al treilea raport de evaluare a schimbărilor climatice publicat la Casa Albă, US Global Change Research Program (USGCRP) își declară viziunea clară asupra pericolelor încălzirii globale, spunând că efectele se simt deja pe tot globul, iar impactul pe viitor „deja nu mai poate fi evitat”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat în mai multe rânduri că nivelul de poluare din mai multe ţări de pe glob depășește cu mult limitele stabilite ca „sigure”. După o analiză a nivelului de poluare din 1.600 de orașe, din 91 de ţări, a reieșit că aproape 90% dintre oamenii care locuiesc în centru urbane respiră aer ce nu se încadrează în limitele de siguranţă.

9028812

Prin urmare, jumătate dintre populaţia urbană globală este expusă la un nivel de poluare de două ori și jumătate mai mare decât cel recomandat. Calitatea aerului este cea mai proastă în Asia, urmată de America de Sud și Africa.

Nivelul de particule fine PM2.5 nu ar trebui să depășească 10 micrograme per metru cub într-un an de zile, iar particulele mai mari PM10 nu ar trebui să ajungă la 20 de micrograme per metru cub. Însă baza de date pentru 2014 a OMS arată că în cele mai multe zone aceste limite sunt depășite, cu un nivel PM10 de la 26 la 208 mcg/m3, și cu o medie mondială de 71 mcg/m3.

În consecinţă, în 2012, 4,3 milioane de persoane din toată lumea au murit în urma bolilor atribuite poluării aerului, precum boală respiratorie acută, cardiopatie ischemică, boală pulmonară obstructivă cronică, cancer de plămâni sau infarct.

De asemenea, datele strânse din Anglia și Ţara Galilor între 2003 și 2009 de către cercetătorii de la London School of Hygiene & Tropical Medicine arată că există legături directe între problemele cardiovasculare, precum aritmia și embolia pulmonară, și expunerea pe termen scurt la aerul poluat. Legătura a fost cea mai evidentă în cazul femeilor, în special la grupele de vârstă de peste 75 de ani, conform studiului publicat în jurnalul Heart.

Ce mai mâncăm?

Însă poluarea nu afectează sănătatea doar pe această cale intruzivă, ci și într-un mod mai perfid, recent descoperit în urma unor experimente realizate în Japonia, Australia și Statele Unite, de către o echipă internaţională de cercetători.

Aceștia au crescut recolte de 41 de varietăţi de gâne și legume, în câmpuri unde nivelul de CO2 a fost setat pentru cât se așteaptă cercetătorii să fie la jumătatea acestui secol. Rezultatele au arătat că poluarea va reduce semnificativ nutrienţii din grânele de bază pentru alimentaţie, precum grâu, orez, mazăre și soia.

Cercetătorii estimează că reducerea de până la 10% a conţinutului de nutrienţi (zinc, fier și proteine) va avea implicaţii majore asupra sănătăţii, din moment ce 2 miliarde de oameni își iau 70% din necesarul de zinc și fier din aceste produse, iar aproape o treime din populaţia globală deja suferă de un deficit la acest capitol, rezultând anual în pierderea a 63 de milioane de vieţi omenești.

„Este posibil să fie cea mai importantă ameninţare documentată despre efectele schimbării climei”, a declarat Dr. Samuel Myers, de la Universitatea Harvard, care a condus acest studiu.

Mai rămân însă o mulţime de alte efecte, mai mult sau mai puţin documentate, ale încălzirii globale asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor de rând, de la topirea gheţarilor, acidifierea oceanului planetar până la afectarea arhitecturii orașelor de coastă, a afacerilor și a comerţului. Este ușor de înţeles atunci de ce se pregătește Pentagonul să apere sistemul politic american pe măsură ce va fi din ce în ce mai contestat pentru lipsa de iniţiativă sau măsuri nepopulare.

La revedere libertate, dar fără revedere…

În luna mai a revistei Semnele timpului au fost prezentate o serie de măsuri prin care se încearcă controlul și supravegherea cetăţenilor, printre care cipurile RFID, butoanele de oprire automată de la distanţă a automobilelor sau scoterea din circulaţie a banilor lichizi.

În doar câteva luni, alte dovezi vin să întărească ceea ce pentru unii e o prostie conspiraţionistă, pentru alţii cel mult o bănuială, iar pentru alţii un adevărat scenariu apocaliptic. În primul rând, Comisia Federală de Comerţ a Statelor Unite (FTC) a descoperit că brokerii de date colectează „mii de bucăţi de informaţii despre vieţile cetăţenilor americani, analizând și împărtășind clienţilor din diverse industrii mozaicuri detaliate despre cine sunt și ce fac consumatorii, fără ca aceștia să știe”.

FTC a declarat că singura acţiune pe care o poate întreprinde este să raporteze ceea ce a aflat și să ceară Congresului american să îi oblige pe brokeri să permită accesul consumatorilor la informaţiile colectate despre ei. Însă legile care reglementează felul în care entităţile comerciale folosesc datele personale nu acoperă acţiunile de marketing.

9309804

În al doilea rând, la peste un an de la dezvăluirile lui Edward Snowden, Compania Vodafone a recunoscut existenţa unor reţele secrete, legate la furnizorii de telecomunicaţii, prin care agenţiile de securitate pot asculta conversaţiile oamenilor în direct. De la dezvăluirile lui Snowden, atitudinile companiilor implicate în scandal au trecut de la negare indignată la indiferenţă și subminarea importanţei subiectului, până la recunoașterea unei participări impuse de guverne. În aceste circumstanţe, Vodafone publică primul raport global despre cum monitorizează guvernele conversaţiile și deplasările cetăţenilor de rând.

Mai departe, serviciile secrete americane ar fi optat pentru un program care ar putea detecta sarcasmul și ironia din mesajele pe care cetăţenii le publică pe internet, în timp ce IBM a depus un patent pentru un program ce poate identifica o persoană doar prin felul în care folosește mouse-ul când navighează pe o pagină de internet.

Și dacă odată recunoașterea tonalităţii vocale și identificarea expresiilor faciale era considerat apanajul umanităţii, lucrurile încep să se schimbe. Compania Emotient folosește algoritmi pentru a detecta cu acurateţe de 96,9% cele 6 emoţii de bază și cu 76,9% emoţiile faciale complexe.

Toate aceste lucruri conturează o tendinţă clară a guvernelor și companiilor private care, în numele siguranţei și al unor servicii mai bune, încalcă drepturile fundamentale ale omului, știrbind ce a mai rămas din intimitatea noastră cea de toate zilele.