În nord-vestul Pakistanului, sute de milioane de copaci au fost plantaţi pentru a combate despăduririle. În cadrul programului de guvernare local, sub denumirea de „Tsunamiul de un miliard de copaci”, măsura este descrisă ca o adevărată poveste de succes a conservării naturii.
În cadrul programului au fost plantaţi 300 de milioane de arbori din 42 de specii și, în plus, 150 de milioane de plante au fost oferite proprietarilor de terenuri.
Prin intermediul acestui program, au fost plantaţi în total 730 de milioane de copaci, iar coordonatorul proiectului plănuiește ca numărul total de arbori plantaţi să ajungă la aproximativ 1,2 miliarde.
În Heroshah, în anul 2015 și 2016, aproximativ 16.000 de muncitori au plantat peste 900.000 de arbori de eucalipt, cu creștere rapidă.
„Anterior, era un teren arid. Acum au aur verde în mâini”, a declarat Pervaiz Manan, managerul pădurii. Acești copaci vor preveni eroziunea, vor contribui la atenuarea schimbărilor climatice, vor reduce riscul de inundaţii şi vor creşte şansele de precipitaţii, a adăugat Manan.
Autorităţile pakistaneze au informat că doar 5,2% din ţară este acoperită de păduri, comparativ cu recomandarea de 12%, a Naţiunilor Unite.
Proiectul a început în noiembrie 2014, are ca termen de finalizare iunie 2020 și are o valoare de 169 de milioane de dolari. Oficialii locali au declarat că aplică măsuri de siguranţă pentru întreţinere, cum ar fi protecţia împotriva incendiilor.
Un proiect asemănător s-a desfășurat și în Macedonia, unde mii de oameni au plantat nu mai puţin de 6 milioane de arbori într-o singură zi. În plus, 1.000 de soldaţi macedoneni au plantat 200.000 de arbori de stejar, salcâm și fag. Această acţiune a făcut parte din cel mai mare proiect de împădurire din Balcani.
Motivaţia a fost replantarea și salvarea pădurilor distruse de incendiile cauzate de temperaturile ridicate din timpul verii, dar și atenuarea efectelor schimbărilor climatice.
„Dacă Macedonia, o ţară cu 2 milioane de oameni, a reușit să planteze 6 milioane de copaci, imaginaţi-vă câţi copaci ar putea planta alte ţări, mai mari”, a declarat Boris Trajanov, un renumit cântăreţ de operă din Macedonia și unul dintre iniţiatorii acestui proiect.
Și India întreprinde acţiuni asemănătoare. Ţara s-a angajat să-şi sporească suprafaţa forestieră cu până la 5 milioane de hectare înainte de anul 2030, pentru a combate schimbările climatice, și în sensul acesta, în 2017, peste 1,5 milioane de voluntari au plantat 50 de milioane de copaci din peste 20 de specii de-a lungul râului Narmada, în statul Madhya Pradesh.
„Lumea a înţeles că sunt necesare eforturi serioase pentru a reduce emisiile de carbon și pentru a atenua efectele schimbărilor climatice globale”, a declarat Akhilesh Yadav, coordonatorul proiectului.
În România, Mişcarea Naţională de Plantări „Milioane de Oameni, Milioane de Copaci a înregistrat cumulat un număr de plantări la nivel naţional de peste 53.198.000 de arbori şi peste 23.254.000 de arbuşti şi plante, rezultate posibile datorită implicării a 700 de organizaţii, 98.000 de voluntari şi 91.000 de angajaţi.
Reprezentanţii mișcării au descris rolul și importanţa pădurilor în schimbările climatice. „Ca depozite globale importante de carbon, pădurile joacă un rol important în influenţarea climei. Plantele şi solurile din păduri conduc ciclul global al carbonului prin reţinerea dioxidului de carbon în fotosinteza şi eliberarea lui în respiraţie. Deşi reţinerea de carbon prin fotosinteză descreşte la un moment dat pe măsură ce copacii îmbătrânesc, multe păduri mature continuă să reţină carbonul în sol”, se arată pe website-ul Mișcării.