Organizaţiile teroriste sunt hotărâte să intimideze și să genereze panică prin orice mijloace. O înregistrare video tulburătoare arată un copil în jur de 10 ani executând doi prizonieri. Alături, supraveghind scena, este un membru al Statului Islamic.

Organizaţia teroristă Statul Islamic a distribuit un nou film de propagandă. Execuţiile filmate sunt o modalitate prin care își demonstrează forţa și convingerile. Mai nou însă, nu ezită să implice copii într-o execuţie capitală.

Terorismul nu mai are vârstă

Astfel, o înregistrare video conţine executarea a doi bărbaţi prezentaţi ca fiind agenţi ai serviciilor secrete ruse, conform Foreign Policy. Filmul este de fapt un montaj, conţinând și scene slow motion, care surprinde executarea de către un islamist adolescent a celor doi bărbaţi. Copilul nu pare să aibă mai mult de 10 ani. Alături de el este un alt membru al grupării islamice, un adult care ţine un discurs în faţa camerelor de filmare. După ce rosteşte citate din Coran, teroristul adaugă în limba rusă: „Allah a dăruit agenţiei de securitate a Statului Islamic arestarea acestor doi spioni. Prin puterea lui Allah, ei sunt acum în custodia puilor de leu ai Califatului.” „Puii de leu ai Califatului” este numele dat de SI copiilor-soldaţi.

Execuţia a fost filmată din mai multe unghiuri, ceea ce poate duce la concluzia că s-a intenţionat obţinerea unui efect emoţional intens. Montajul video scoate în evidenţă gesturile copilului, care își exprimă bucuria după prăbușirea celor doi prizonieri. Toate cadrele par să fie montate în așa fel încât efectul obţinut să fie maxim. Este și părerea lui Charlie Winter, un cercetător de la fundaţia britanică Quilliam, care luptă împotriva radicalizării. În opinia acestuia, „ceea ce încearcă ei să facă este să rămână în atenţia presei, să le amintească oamenilor că acesta este cel mai periculos grup jihadist“.

Cine este cel care a comis execuţia?

Conform ziarului american, copilul respectiv ar mai fi apărut într-o filmare video în luna noiembrie 2014. În acel film de propagandă, care prezenta taberele militare de copii recruţi, călăul de acum al celor doi prizonieri se recomanda ca Abdullah. Întrebat în kazahă cum se percepe pe sine în viitor, Abdullah a declarat că „eu voi fi cel care te voi ucide pe tine, necredinciosule. Voi fi un mujahedin.”

Noua filmare îl prezintă pe Abdullah îndeplinindu-și ţelul. Mâinile ridicate în semn de victorie sunt o demonstraţie clară în acest sens. Ce se va întâmpla când acest tânăr adolescent și alte sute asemenea lui se vor întoarce în ţările de origine? Impactul nu este deloc de neglijat, chiar și în condiţiile în care unii pun sub semnul întrebării autenticitatea filmului. Lipsa unor răni vizibile ale prizonierilor îi determină pe jurnaliștii de la Daily Mail să aprecieze că scena este regizată. Conform Buzz Feed, serviciile de securitate rusești (FSB) au declarat că nu pot face deocamdată comentarii, deși recunosc faptul că „spionează” gruparea SI.

Abdullah nu este unic

Ceea ce se știe cu siguranţă este că teroriștii folosesc tot mai mult copii în operaţiunile lor militare. Aceasta înseamnă că sunt instruiţi să ucidă. Comitetul Naţional de Securitate al Kazahstanului estimează că 300 de cetăţeni din această ţară au plecat în Siria să se alăture Statului Islamic. Cel puţin jumătate din aceștia par să fie femei și copii. Într-un interviu recent, Erlan Idrissov, ministru al afacerilor externe în Kazahstan, a declarat că una dintre cele mai mari preocupări ale guvernului este răspândirea gândirii fundamentaliste în regiune.

În urmă cu câteva zile, un film care a stârnit rumoare în anul 2012 a început să fie redistribuit pe reţelele de socializare, în contextul atentatului terorist din Franţa. Este vorba despre secvenţe video care prezintă copii antrenându-se să ucidă cu diverse arme. În imagini apar copii cărora cu greu li se pot acorda 7 ani. Nu este singurul film de acest gen. Însă, până acum, integriștii islamici nu au recurs la imagini video în care copiii execută ostatici. Și aici nu este vorba doar despre Statul Islamic. Și Boko Haram din Nigeria a folosit recent o fetiţă de 10 ani pentru a provoca un atentat într-o piaţă publică.

Care sunt posibilele implicaţii?

Este evident că scopul filmului cu Abdullah a fost cel de a șoca. Întrebarea care se ridică în mod firesc este legată de momentul difuzării acestui montaj video. De ce acum și de ce în această formă radicală? Are cumva legătură cu ceea ce s-a petrecut în Franţa? Sau este în asociere cu ceea ce urmează să se întâmple, și anume difuzarea în număr record a unor noi pagini a săptămânalului Charlie Hebdo, în care profetul Mahomed este din nou caricaturizat.

Chiar dacă dezbaterea legată de regizarea filmării se menţine, șocul opiniei publice nu poate fi negat. Este evident că teroriștii nu au limite. Ar trebui însă ca și cei din partea opusă a lumii să demonstreze același lucru? În această privinţă ar putea fi invocată politica editorială Charlie Hebdo. Deși terorismul nu este condiţionat și nici generat de articolele din ziare, nu poate fi eliminată și ideea unor provocări artificiale. Terorismul este suficient de nociv pentru a nu mai fi alimentat suplimentar, cu atât mai mult cu cât libertatea absolută de exprimare este dificil de înţeles în lumea musulmană. Poate că, într-o democraţie, la fel de importantă precum exprimarea este și capacitatea de a învinge răul prin bine.