Impactul inedit al „efectului de seră” asupra mediului

1950

Deşi creşterea concentraţiei de dioxid de carbon conduce la încălzirea globală, se pare că tot acesta este motivul pentru care suprafeţe aride mari au înverzit, arată un studiu australian, citat de NBC News.

Ecologizarea terenurilor aride a putut fi observată cu mult timp în urmă, folosind imaginile transmise prin satelit. Cu toate acestea, procesul nu a putut fi legat în mod direct de creşterea concentraţiei de dioxid de carbon, explică liderul studiului, Randall Donohue, cercetător pe probleme de mediu în cadrul Organizaţiei de Cercetare Ştiinţifică şi Industrială pentru Bunăstarea generală din Australia.

Un nivel ridicat de dioxid de carbon ajută plantele în dezvoltare atât prin volumul mare de CO2 pus la dispoziţia acestora, cât şi prin micşorarea cantităţii de apă pierdută în procesul de fotosinteză.

Pentru a studia efectul creşterii nivelului de dioxid de carbon asupra plantelor, cercetătorii s-au concentrat asupra imaginilor transmise prin satelit din zonele aride unde cantitatea de precipitaţii este scăzută. Oamenii de ştiinţă susţin că procesul de ecologizare pe fondul creşterii nivelului de CO2 este un fenomen global, întâlnit chiar şi în zonele transformate în regiuni secetoase din cauza schimbărilor de climă. Donohue este de părere că „ecologizarea care va avea loc atunci când un teren arid se va transforma într-unul mai umed va fi mult mai mare, graţie creşterii nivelului de CO2".

Studiul scoate în evidenţă schimbări importante asupra mediului datorate acestui fenomen, ca de exemplu, eventuale modificări ale cantităţii de dioxid de carbon absorbite de plante sau nivelul de combustibil lemnos disponibil în cazul incendiilor forestiere.