Încălzirea globală ar putea aduce foamete

56

Viaţa a milioane de oameni este pusă în pericol de efectele devastatoare ale încălzirii globale, afirmă cercetători citaţi de The Guardian.

Frank Rijsberman, directorul centrului de studii CGIAR Corp, susţine că, dacă estimările privind creşterea populaţiei globale până în 2050 se adeveresc, o creştere de până la 60% a producţiei alimentare va fi necesară pentru a putea face faţă situaţiei. Însă încălzirea globală complică şi mai mult lucrurile. Rijsberman s-a arătat îngrijorat de faptul că aproape un miliard de oameni sunt deja loviţi de foamete şi nu vor putea face faţă schimbărilor climatice.

Ertharin Cousin, directorul UN World Food Programme, a declarat că fluctuaţiile de preţ ale alimentelor din cauza condiţiilor de temperatură pun în pericol vieţile celor săraci, dar şi ale celor care trăiesc în zonele de conflicte sau în cele cu productivitate agricolă marginală, citează The Guardian.

Un raport al guvernului american arată că economia agricolă din SUA va suferi schimbări dramatice în următorii 30 de ani din cauza dezastrelor produse de schimbările de temperatură. De asemenea, rezultatele cercetărilor arată că toate zonele agricole, fermele de animale şi livezile vor fi afectate de procesul de creştere a temperaturii. Situaţia va conduce la folosirea mai multor pesticide, dar şi erbicide mai puţin eficiente.

Studiul a ţinut cont că dezastrele produse de efectele schimbărilor climaterice au condus la consecinţe catastrofale asupra recoltelor din Rusia, Ucraina, Statele Unite şi Australia în 2010. De exemplu, recolta de grâu din Rusia a suferit o scădere de 33% în acel an din cauza temperaturilor înregistrate. Producţia a scăzut şi în Ucraina cu 19%.